Obama skal i arbejdstøjet

Den amerikanske præsident, Barack Obama, er populær i Kina og Asien. Men han har ikke nær den samme status som i Europa, og de færreste asiater er grebet af Obamani. Så hvad gør Barack Obama, når han i næste uge kommer til Asien på sit første officielle besøg - har USA stadig indflydelse i Asien, og kan Obama klare sig uden sin stjernestatus?

Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix

Obamas ti dage lange rundtur begynder torsdag i Japan, og han kommer også til Sydkorea, Singapore og Kina. Asien var det første rejsemål for den nyudnævnte udenrigsminister Hillary Clinton, og hendes besøg i februar skulle understrege USAs tætte bånd til de asiatiske lande. Men siden da har det været svært at se, hvad der har været Obamas politik i Asien, og hvor amerikanerne ville bruge deres indflydelse. 

For eksempel har USA ikke kunnet påvirke generalerne i Myanmar, der har sat Daw Aung San Suu Kyi i husarrest inden valget næste år. Hun er militærstyrets skarpeste kritiker og har ligesom Obama fået Nobels Fredspris. 

Obama er også rendt ind i problemer i Japan, der er en af USAs nærmeste allierede i Asien. Her vil en nyvalgt regering distancere sig fra USA for at få et mindre underdanigt forhold til amerikanerne. 

Obama har heller ikke været i stand til at påvirke Nordkorea, der i maj gennemførte en atomprøvesprængning, og USA har heller ikke formået at genstarte de internationale forhandlinger, der skal afvikle det nordkoreanske atomprogram.

Nordkorea bliver et af de store emner på Obamas rundtur. Især i Kina, der er et af de vigtigste stop på turen. Her skal Obama og hans kinesiske kollega Hu Jintao også diskutere økonomi og de stadig større spændinger mellem deres to lande, der er på kanten af en handelskrig.

Derudover skal de to ledere tale om miljø og ikke mindst klimaforhandlingerne til december i København. USA presser Kina for at sænke udledningen af drivhusgasser, men det bør ikke være udviklingslande som Kina, der skal gå forrest, lyder det fra Beijing. Det skal være industrialiserede lande som USA.
Spørgsmålet er også, hvor meget USA vil presse Kina. 

Se på G20-mødet i Pittsburgh. En artikel fra Reuters fortalte for nylig om en europæisk forhandler, der forlod et møde i vrede over kinesiske udmeldinger, og at flere europæiske embedsmænd var forbløffede over de indrømmelser, som amerikanerne gav til kineserne. 

Obama er i sin tid som præsident heller ikke for alvor gået ind i emner, der kunne irritere kineserne. For eksempel Tibet. Her har Obama været langt mere tilbageholdende end sin forgænger George W. Bush. For nylig var Dalai Lama i USA, men modsat Bush ville Obama ikke mødes med Tibets politiske og åndelige leder.
Kina har for længst fået selvtillid, og flere asiatiske lande er begyndt at genoverveje deres forhold til USA. Derfor skal Obama for alvor trække i arbejdstøjet, hvis han vil se resultater på sin kommende rundtur i Asien.