Obama roser Nigerias fredelige valg

Barack Obama opfordrer både den afgående og kommende præsident i Nigeria til at fastholde ambitionen om en fredelig magtoverdragelse efter et historisk tæt valg.

Foto: JONATHAN ERNST

For første gang nogensinde er en siddende præsident i Afrikas folkerigeste land blevet afsat alene ved demokratiske midler.

Den fredelige magtoverdragelse i Nigeria får ros af USAs præsident, Barack Obama.

»De seneste dage har vist verden graden af Nigerias engagement for demokratiske principper,« siger Obama onsdag ifølge USA Today.

»Ved at møde talstærkt op og i nogle tilfælde vente hele dagen på at afgive deres stemmer, har nigerianerne stimlet sammen for på en fredelig måde at afgøre deres lands fremtid,« fortsætter præsidenten.

Ved det forrige valg i 2011 blev 1.000 mennesker dræbt under uroligheder, da valgresultatet blev meddelt, og det har Nigeria taget ved lære af denne gang. Der har således været omfattende sikkerhedsforanstaltninger - både under valget og den efterfølgende stemmeoptælling til dét, der skulle vise sig at blive et historisk tæt præsidentvalg.

Med 15,4 millioner stemmer løb den 72-årige Muhammadu Buhari med sejren. Det var 2,1 millioner flere stemmer, end den siddende præsident, Goodluck Jonathan, opnåede.

Tirsdag aften erkendte Jonathan sit nederlag. Og på den måde er der tale om det første demokratiske magtskifte i et land, som har oplevet seks militærkup og anseelige mænger politisk vold siden sin uafhængighed i 1960.

»Jeg opfordrer den kommende præsident Buhari og præsident Jonathan til at gentage opfordringerne til deres støtter om at fortsætte med at respektere valgresultatet, fokusere på at samle landet og sammen lede Nigeria gennem en fredelig overgang,« siger Obama.

At præsidentembedet nu overtages af Buhari, skyldes formentlig, at han har formået at italesætte den udtalte frustration over landets økonomi, korruptionen i de offentlige myndigheder og ikke mindst de stadig mere blodige fremstød fra terrororganisationen Boko Haram i landets nordøstlige del.

Onsdag siger Buhrahi da også ifølge Reuters, at han »vil gøre alt for at bekæmpe« den militante gruppe.

Muhammadu Buhari, der også bliver kaldt »generalen«, har til gengæld kæmpet for at gøre op med sit renommé som den militante kupmager, der tilbage i 1983 stod bag kuppet mod en demokratisk valgt regering.

Han har siden hen erklæret, at han nu er blevet demokrat, og den melding synes et flertal af nigerianerne at have tillid til.