Obama overvejer at give syriske oprørere antiluftskyts

Russerne vil tabe mest, hvis konflikten i Syrien optrappes og trækkes ud, siger John Kerrys talsmand.

Obama overvejer at udstyre syriske oprørere med antiluftskyts og flere våben, så de får muligheden for at hamle op med syrisk og russisk artilleriild over lange afstande. Reuters/Abdalrhman Ismail Fold sammen
Læs mere

Obama-administrationen har overvejelser om at give moderate syriske oprørere flere våben og antiluftskyts, skriver den amerikanske erhvervsavis Wall Street Journal.

USA's udenrigsminister, John Kerry, siger onsdag, at USA overvejer at afbryde alt samarbejde med Rusland i Syrien, hvis bombardementerne i Aleppo ikke indstilles.

Derfor må amerikanerne finde en alternativ kurs, hvis samarbejdet med russerne indstilles.

- Obamas regering diskuterer alternativer "som ligger uden for diplomatiet", sagde Kerrys talsmand, John Kirby, onsdag.

Kirby ville ikke nærmere uddybe, hvad der kan ligge i et sådant scenarie.

Det Hvide Hus udelukker at udstyre syriske oprørere med bærbare luftforsvarssystemer, såkaldte Manpads.

Men embedsmænd i det amerikanske udenrigsministerium siger til Wall Street Journal, at Obama i stedet overvejer at udstyre syriske oprørere med en anden form for antiluftskyts.

Antiluftskyts, som er mindre mobilt, og som ifølge amerikanerne medfører mindre risiko for, at det havner på andres hænder.

En sådan plan vil indbefatte CIA og dets samarbejdspartnere i Mellemøsten, så våbensystemerne kan leveres til de syriske oprørere. De vil dermed få mulighed for at hamle op med syrisk og russisk artilleriild over lange afstande.

Desuden overvejer USA ifølge avisen at give allierede i Mellemøsten - heriblandt Tyrkiet og Saudi-Arabien - grønt lys til at levere kraftigere våbensystemer til oprørsgrupper.

Kirby mener, at Rusland vil tabe mest, hvis det militære samarbejde mellem de to stormagter ophører og konflikten i Syrien trækker længere og længere ud.

- Rusland kommer til fortsat at sende soldater hjem i ligposer, og det vil fortsat blive påført materielle tab - måske med tab af flere og flere fly, siger Kirby.

Kerrys ultimatum til russerne er den hidtil kraftigste udmelding fra ham, siden våbenhvilen brød sammen i Syrien.

/ritzau/NTB