Obama opfordrer til tilbageholdenhed i Ferguson

USAs præsident opfordrer til ro og tilbageholdenhed, efter en jury har besluttet, at betjent ikke skal tiltales for drab i Ferguson.

Foto: MICHAEL REYNOLDS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Borgerne skal kanalisere deres utilfredshed på en konstruktiv måde. Det siger præsident Barack Obama, efter det er blevet klart, at en politibetjent ikke vil blive tiltalt for at have skudt den 18-årige Michael Brown i St. Louis-forstaden Ferguson i august.

Præsidenten understreger samtidig, at problemet ikke er løst med juryens afgørelse i Michael Brown-sagen. Problemet stikker nemlig dybere end som så.

»Faktum er, at der i alt for mange dele af landet findes en dyb mistillid mellem politi og farvede samfund,« siger Barack Obama og understreger, at der derfor stadig er arbejde at gøre, og at man ikke skal prøve at bortforklare problemet.

»Når vi gør det, kan vreden måske stilne af et øjeblik, men med tiden ophober den sig. og USA er ikke alt, hvad det kan være. Jeg er overbevist om, at hvis vi retter vores opmærksomhed mod problemet og ser på, hvad der er sket i lokalsamfund rundt omkring i landet, så kan vi gøre fremskridt, ikke bare i Ferguson, men i mange andre byer og samfund i landet,« siger Barack Obama.

Anklager Robert McCulloch læste juryens beslutning op omkring klokken 03.30 dansk tid. Her sagde han, at han er klar over, at afgørelsen ikke vil blive accepteret af alle.

Men han understregede, at det var en god løsning at lægge sagen over til juryen, som ifølge ham har »lagt deres hjerter og sjæl« i vurderingen.

Samtidig påpegede han, at sagen fortsat er under efterforskning i føderalt regi.

Anklageren beskrev, hvordan juryen måtte tage stilling til fem mulige sigtelser mod betjenten på baggrund af en sammenfiltret masse af vidneudsagn fra 60 vidner, som ikke alle pegede i samme retning. En del af vidnernes forklaringer stemte ifølge Robert McCulloch ikke overens med de fysiske beviser.

»Mange af de samme vidner erkendte, at de ikke så skyderiet,« sagde han.

Juryen mødtes i alt 25 dage og hørte flere end 70 timers vidneudsagn.

»Storjuryen arbejdede utrætteligt på at undersøge og revurdere vidneudsagn fra alle vidnerne og alle de fysiske beviser,« sagde anklageren.

Det har tidligere været fremme, at der var uoverensstemmelser mellem den officielle obduktionsrapport og en uafhængig obduktionsrapport, som familien til den dræbte havde bestilt. Men ifølge Robert McCulloch pegede alle obduktionsrapporter på det samme.

Advokater for Michael Browns familie siger, at den unge mand forsøgte at overgive sig, da han blev skudt, mens betjentens forsvarere siger, at han frygtede for sit liv og åbnede ild i selvforsvar.

Vidner var uenige om, hvorvidt Michael Browns hænder var oppe på det tidspunkt, hvor han blev skudt, siger Robert McCulloch og tilføjer, at betjenten skød efter Michael Brown 12 gange, og at hans sidste skud ramte den unge mand i den øverste del af hovedet.