Obama opfordrer til refleksion oven på tempelskyderi

Der må findes måder at skære ned på de mange skudepisoder, som hærger USA. Det mener præsidenten, som gerne vil have amerikanerne til at overveje, hvad der kan gøres.

Foto: JIM WATSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alt for ofte bliver USA ramt af skyderier som det, der skete søndag i et Sikh-tempel i delstaten Wisconsin. Derfor ønsker den amerikanske præsident, Barack Obama, at amerikanerne overvejer, hvordan antallet af skudepisoder kan nedbringes.

- Vi anerkender alle, at disse frygtelige, tragiske hændelser sker alt for regelmæssigt til, at vi ikke reflekterer over alternative måder at reducere volden på, siger han til reportere ved Det Hvide Hus ifølge Reuters.

Våbenkontrol er et følsomt emne i USA, og derfor er Obama påpasselig med at melde for markant ud med stramninger af våbenlovgivningen. For gør han det frem mod novembers præsidentvalg, kan det komme til at fornærme våbenejere, som derfor vil vende ham ryggen og i stedet sætte kryds ved republikaneren Mitt Romney.

Frem for klare udmeldinger understreger han, at han vil forsøge at samle ledere fra alle partier, religiøse gruppe og civile organisationer for at undersøge måder at dæmme op for skyderierne. En gentagelse af det løfte, som han gav efter Colorado-skuddramaet 20. juli, hvor 12 blev dræbt og 58 såret af en amerikansk ph.d.-studerende ved en biografpremiere på den seneste Batman-film. Her lovede han at arbejde bredt for at »nå til enighed« på det omstridte område. Men ingen af gangene har han fremlagt detaljer eller en tidsplan for drøftelserne.

- Vi er alle knust over det, der er ske, siger han med henvisning til det seneste skyderi i Wisconsin.

Her skød og dræbte en 40-årig, hvid krigsveteran seks mennesker og sårede tre, som gjorde klar til gudstjeneste i og ved Sikh-templet uden for byen Milwaukee. Derefter blev gerningsmanden selv skudt af en betjent. Manden havde ifølge politiet racistiske tendenser, og det kan have været motivet for tragedien.

Derfor er det ligeledes vigtigt for præsidenten at understrege, at borgerne i USA skal stå sammen.

- Det er meget vigtigt for os at gentage endnu engang, at i dette land - uanset hvordan man ser ud, hvor man kommer fra, hvem man tilbeder - er vi ét folk, siger Obama.

FBI efterforsker fortsat skudepisoden i Wisconsin.