Obama opfordrer Putin til at anerkende Ukraines præsident

Under det første møde mellem de to præsidenter siden krisen i Ukraine, appellerede Obama til, at Putin anerkender Ukraines nye præsident og regering.

Ifølge en talsmand fra Det Hvide Hus opfordrede Obama sin kollega (Putin, red.) til at mindske spændingen mellem Rusland og Ukraine efter valget af Petro Porosjenko som ny præsident 25. maj. Her er sammensat billede af Obama og Putin på en storskærm under D-dag-markeringen i Frankrig 6. juni 2014. Fold sammen
Læs mere
Foto: KEVIN LAMARQUE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

FRANKRIG: Ukraine var på dagsordnen under det uformelle møde, som USAs præsident, Barack Obama, fredag holdt med Ruslands præsident, Vladimir Putin. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge en talsmand fra Det Hvide Hus opfordrede Obama sin kollega til at mindske spændingen mellem Rusland og Ukraine efter valget af Petro Porosjenko som ny præsident 25. maj.

»Præsident Obama gjorde det klart, at en nedtrapning afhænger af, at Rusland anerkender den nyvalgte præsident Porosjenko som den retmæssige leder af Ukraine, standser støtten til separatisterne i Østukraine og stopper leveringen af våben og materialer over grænsen,« siger vicesikkerhedsrådgiver Ben Rhodes til de fremmødte journalister, og tilføjer:

»Hvis Rusland griber denne chance for at anerkende og arbejde sammen med den nye regering i Kiev (Ukraines hovedstad, red.), har præsident Obama givet udtryk for, at der er mulighed for at mindske nogle af spændingerne.«

De to præsidenter, der ikke har mødtes ansigt til ansigt siden krisen i Ukraine tog fart, talte sammen i forbindelse med markeringen af 70-årsdagen for de allierede troppers invasion i Normandiet, hvor flere regeringschefer og royale var samlet.

Den amerikanske præsident havde ikke, modsat flere af sine europæiske kollegaer, valgt at mødes officielt med præsident Putin. Flere medier rapporterede også fra Frankrig, at de to hverken gav hånd eller talte sammen under et fælles pressemøde, ligesom ingen af de to statsledere tog anløb til at tale sammen på vej fra pressemødet til frokost.

Præsident Putin holdt også et møde med Porosjenko og Tysklands kansler, Angela Merkel, tidligere fredag. Her skulle Putin efter sigende have givet udtryk for et ønske om at stoppe blodsudgydelserne i Ukraine.

Men ifølge Reuters har præsident Putin også sagt til den kommende præsident af Ukraine, at Rusland vil indføre såkaldte protektionistiske foranstaltninger, hvis Ukraine underskriver en associeringsaftale med EU.