Obama om tonen i valgkampen: »Det må stoppe«

Den retorik, som anvendes, er ikke repræsentativ for amerikanerne. Det må stoppe, siger USAs præsident.

Kritikken fra Obama synes først og fremmest at være rettet mod republikaneren Donald Trump, som også er blevet stærkt kritiseret i sit eget politiske bagland. Fold sammen
Læs mere
Foto: -

Washington: Præsident Barack Obama siger, at han er mere end forbløffet over udviklingen i USA's præsidentvalgkamp, og han mener ikke, at den retorik, som anvendes, er repræsentativ for amerikanerne.

- Det må stoppe, og for mange amerikanske ledere har forholdt sig tavse om det, siger den amerikanske præsident.

- Jeg tager afstand fra alle forsøg på at skabe frygt eller opildne til vold og skabe splittelse i den amerikanske befolkning, tilføjer han.

Kritikken fra Obama synes først og fremmest at være rettet mod republikaneren Donald Trump, som også er blevet stærkt kritiseret i sit eget politiske bagland.

- Når man har en kampagne, som opfordrer til vold, så skaber man et miljø, som giver grobund for denne modbydelige måde at debattere på, sagde Donald Trumps nærmeste forfølger i primærvalgkampen, Ted Cruz, for nylig.

Donald Trump er blandt andet blevet kritiseret for at ville bygge en mur ved grænsen til Mexico og for midlertidigt at ville forbyde muslimer at rejse ind i USA.

Den tidligere republikanske præsidentkandidat Mitt Romney, som tabte til Barack Obama i 2012, har for nylig gjort sig bemærket ved at kalde Donald Trump "falsk" og en "svindler".

- Donald Trump har hverken format eller dømmekraft til at blive amerikansk præsident. Hvis Republikanerne vælger ham som præsidentkandidat, vil det få vidtrækkende konsekvenser for vores parti, sagde Mitt Romney i en tale i Utah tidligere på måneden.

/ritzau/Reuters