Obama om Kina-konflikt: Store lande må ikke tryne de små

Under et besøg i Vietnam langer Obama indirekte ud efter Kina, som ikke vil anerkende små landes territorium.

Under sit besøg i Vietnam opfordrer Barack Obama til en fredelig løsning på striden i Det Sydkinesiske Hav, hvor flere lande er uenige med Kina om territoriale krav. Fold sammen
Læs mere
Foto: POOL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hanoi: Under sit besøg i Vietnam opfordrer Barack Obama til en fredelig løsning på striden i Det Sydkinesiske Hav, hvor flere lande er uenige med Kina om territoriale krav.

- Store lande skal ikke tyrannisere små lande. Uoverensstemmelser bør løses fredeligt, siger Obama ifølge nyhedsbureauet AFP.

USA og Vietnam er rykket tættere sammen, mens konflikten i Det Sydkinesiske Hav er taget til som følge af Kinas militære opbygning.

Den amerikanske præsident siger blandt andet, at USA alene kæmper for retten til sejle og flyve i området.

- Også i fremtiden vil USA flyve, sejle og operere, hvor havretten tillader det. Og vi vil støtte alle landes ret til at gøre det samme, siger Obama.

Kina har opført kunstige øer på koralrev, og flere af dem har landingsbaner. Men USA har demonstrativt nægtet at anerkende øerne som kinesisk område.

Det har ført til voksende militære spændinger mellem USA og Kina. Det kulminerede i begyndelsen af sidste uge, da to kinesiske jagerfly ifølge forsvarsministeriet i Washington var blot 15 meter fra at kollidere med et amerikansk overvågningsfly.

Vietnam og fire andre lande har territoriale krav i Det Sydkinesiske Hav. Dem vil Kina ikke anerkende.

Mandag meddelte Obama, at amerikanerne ophæver en våbenembargo over for Vietnam.

- Vietnam vil få nemmere adgang til det militære udstyr, der er nødvendigt for sikkerheden, siger Obama tirsdag i Hanoi.

USA vil ifølge præsidenten fortsat hjælpe med at træne kystvagten i landet.

/ritzau/AFP