Obama og Fogh roser »historisk« afghansk valg

Barack Obama roser afghanerne for et veloverstået valg, der sikrer landet fortsat international støtte. NATO-chef Anders Fogh Rasmussen kalder valget »historisk«.

En afghansk kvinde viser sin finger dyppet i blæk efter at have stemt på et valgsted i den nordvestlige del af byen Herat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Aref Karimi

USA: Den amerikanske præsident, Barack Obama, glæder sig over et veloverstået afghansk valg, der markerede den første demokratiske magtoverdragelse i landets historie, skriver AFP.

Obama siger, at det er afgørende for at sikre mere international støtte.

Syv millioner afghanere deltog i valget, hvilket betød, at valgdeltagelsen kom over 50 procent, da en efterfølger til præsident Hamid Karzai skulle vælges.

Karzai, der har siddet ved magten siden den amerikansk-ledede invasion i 2001, har nægtet at underskrive en aftale, der ville tillade USA at beholde 10.000 soldater i landet for at træne lokale styrker og jagte al-Qaeda. Dermed har forholdet til USA nået et nyt lavpunkt.

Afghanistan har overtaget ansvaret for sikkerheden i landet fra de amerikansk-ledede styrker og i år vil de sidste af NATO-koalitionens 51.000 soldater forlade landet, hvorefter lokale styrker vil stå alene i kampen mod Taleban.

NATO-chef Anders Fogh Rasmussen kalder valget »historisk« og roser vælgernes entusiasme og det »fremragende arbejde«, som afghanske sikkerhedsstyrker har udført.

»Jeg lykønsker de millioner af afghanere fra hele landet, som afgav deres stemme ved valgt med så stor en valgdeltagelse og engagement,« skriver Fogh Rasmussen i en erklæring.