Obama og Castro taler sammen ved historisk møde

I et fælles forsøg på at rive den politiske, ideologiske og økonomiske mur ned mellem Cuba og USA, har de to landes ledere for første gang i over 50 år ført en længere samtale under et topmøde i Panama.

Læs mere
Fold sammen

PANAMA: For første gang i over 50 år har de to ledere af Cuba og USA siddet ansigt til ansigt i en direkte samtale.

Det skriver flere internationale medier.

Mødet fandt sted på det panamerikanske topmøde i Panama, hvor både USAs præsident, Barack Obama, og Cubas præsident, Raul Castro, deltager, og det er her, de to tidligere ærkefjender tager hul på den første historiske snak om at genoprette de diplomatiske forbindelser. Et mål, som de løftede sløret for i december sidste år, og billedet af Obama og Castro i samme rum er et stærkt symbol på deres fælles forsøg på at rive den politiske, ideologiske og økonomiske mur ned mellem de to lande, som har skilt dem siden 1961.

Obama beskrev samtalen som historisk og sagde, at det er et skridt mod en endelig afslutning på Den Kolde Krig, selv om han fortsat vil lægge pres på det kommunistisk ledede land i forhold til landets overholdelse af menneskerettighederne.

Den cubanske præsident, Raul Casto, sagde, at Cuba og USA skal være tålmodige i de diplomatiske forhandlinger.

Han slog dog fast, at han fortsat vil arbejde for, at forholdet mellem USA og Cuba bliver normaliseret, og at han er åben over for at diskutere blandt andet menneskerettigheder.

»Vi er villige til at diskutere alt, men vi er nødt til at være tålmodige, meget tålmodige,« sagde den 83-årige leder, der overtog præsidentembedet efter sin bror, Fidel Castro, i 2008, som trådte tilbage på grund af dårligt helbred.

Barack Obama er angiveligt tæt på at fjerne Cuba fra listen over lande, som i amerikanske øjne »sponsorerer terrorisme«. Det er en af Castros betingelser for at genoprette diplomatiske forbindelser til USA. Cuba blev sat på den lidet flatterende liste i 1982 for at støtte marxistiske oprørere i Latinamerika. De eneste andre lande på listen er Iran, Syrien og Sudan.