Obama ønsker nordisk hjælp – nu

De nordiske lande er inde i varmen i Washington i Barack Obamas sidste år i Det Hvide Hus. Et nyt amerikansk-nordisk topmøde til maj vil cementere udviklingen og gavne både Obama og Norden.

Barack Obama (tv.) var på besøg i Danmark hele to gange i 2009. Begge gange mødtes han med Lars Løkke Rasmussen (V), der også dengang var statsminister. Til maj går turen den anden vej. Arkivfoto. Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Den amerikanske præsident, Barack Obama, er i fuld gang med at sikre sit udenrigspolitiske eftermæle ti måneder før, han forlader Det Hvide Hus. Og de fem nordiske lande er derfor blevet kaldt til Washington D. C. for at deltage i et helt særligt topmøde med Obama 13. maj.

»De nordiske lande passer på en lang række områder tæt ind i Obamas sidste planer om udenrigspolitisk at sikre et eftermæle, som i er overensstemmelse med hans politik. De nordiske lande kan give nogle af hans værdier et boost. Ikke mindst på områder som miljø, udvikling, ligestilling og socialpolitik,« siger en diplomatisk kilde til Berlingske.

Men emnerne for mødet med de nordiske lande rækker længere end det. Kina, Rusland, transatlantiske spørgsmål, handel, energi og menneskerettigheder står også på programmet af den simple grund, at Obama deler mange af værdier med de nordiske lande.

Mødet er ikke overraskende. Faktisk blev det aftalt allerede under et lignende topmøde i september 2013 i Stockholm, at de seks nationer skulle mødes igen, inden Obama forlader præsidentposten. Men denne gang bliver mødet af en helt anden karakter.

I 2013 var det et halvanden times møde med en arbejdsmiddag. Denne gang er der det helt store udtræk med statsmiddag, officiel modtagelse og alt, hvad der hører til denne del af et regulært statsbesøg. Det sker for at vise de nordiske lande, at de betyder noget, siger kilderne.

En formidabel styrke

Også de amerikanske medier har opdaget, at de fem nordiske lande som samlet blok bliver modtaget med nationalhymner i maj. The Huffington Post skriver således, at Obama har opdaget, at Norden betyder noget for USA.

»Som enkeltlande er de ganske vist små, men de repræsenterer en formidabel styrke som en gruppe. Det vil være forkert at kalde dem en blok, men de er en fremtrædende enhed i en rodet verden«, skriver netmediet om de nordiske lande.

I en rosende artikel fremhæves det endvidere, at de nordiske lande trods stor lighed er succesrige lande, der er konkurrencedygtige, hvad angår innovation og erhvervslivet. Og det kan Obama bruge i sin politik med at skabe mere lighed i det amerikanske samfund. Der er ingen tvivl om, at Obama med sit nordiske initiativ forsøger at bruge det aktivt på den nationale scene til at fortælle, at hans politik kan virke. Han vil bruge de nordiske lande som eksempel på, at hans sygesikringsreform er vejen frem, og at de nordiske lande har nogle af de bedste uddannelsessystemer i verden.

Bekymrende udvikling

Han vil også bruge vores engagement på det sikkerhedspolitiske område til at fortælle, at USA også kan regne med hjælp fra små stater i Europa. Og selvfølgelig vil den europæiske flygtningekrise komme op på mødet, ligesom den skrøbelige økonomi vil være et diskussionsemne.

»Den amerikanske regering er meget bekymret for udviklingen i Europa, både hvad angår flygtningekrisen og økonomien. Men man skal ikke regne med nogle formaninger fra amerikansk side i den forbindelse. Tværtimod vil der være en vis forsigtighed, fordi man nødigt vil rokke for meget ved de skrøbelige systemer af frygt for selv at blive trukket ned,« siger en kilde til Berlingske.

Men de nordiske lande vil få maksimal opmærksomhed i de dage.