Obama kom, så og sejrede i Aalborg – og det tog kun tre timer

USAs tidligere præsident Barack Obama besøgte lørdag Aalborg, hvor han talte for 1.300 personer i Musikkens Hus. Det var et hurtigt besøg, hvor Obama talte til det gode menneske og om kampen for vores frihed. Tilskuerne var begejstrede – også en kendt dansk musiker.

Obama i samtale med vært Lasse Rich Henningsen. Foto: Per Lange. Fold sammen
Læs mere

Da klokken er 16.43, kommer den tidligere amerikanske ambassadør i Danmark Rufus Gifford småløbende ind i den store sal i Musikkens Hus i Aalborg. Han sætter sig midtfor på første række. Lyset bliver dæmpet, og vi er ved at være dér, hvor vi vil kunne høre den berømte knappenål ramme det tykke gulvtæppe.

16.44 kommer direktøren for Musikkens Hus, Lasse Rich Henningsen, ind i salen. Han er vært for samtalen med Barack Obama, og han starter med en lille introduktionstale for dagens gæst. Det er en historisk og mindeværdig dag for Aalborg og Musikkens Hus, lyder det blandt andet.

Og så sker det. Klokken 16.47 kommer USAs 44. præsident, Barack Obama, ind i salen. Entreen er lige dele dynamisk og lige dele cool, han hilser med en løftet venstre hånd. Salen hilser igen med stående ovation.

Ros og så lidt mere ros

På forkant er vi blevet lovet, at det skal handle om entreprenørskab og iværksætteri, men dagens første spørgsmål fra Lasse Rich Henningsen handler om Danmark set med amerikanske øjne. Hvordan så han som præsident på Danmark?

»I slår hårdere end jeres vægt tilsiger,« (punching above your weight) lyder det fra Obama, der desuden kommer med ros til vores politiske system og til vores militær, som er blandt dem, man kan regne med.

Den tidligere amerikanske præsident Barack Obama ankommer til Musikkens Hus i Aalborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Dernæst kommer en analyse af den aktuelle politiske udvikling. Den liberale dagsorden, som vi kender i Vesten, og som vi har hyldet siden Anden Verdenskrig, er under pres. Murens fald for 30 år siden var en gave for friheden. En frihed, som vi har taget alt for givet, som vi ikke har plejet nok, lyder Obamas analyse.

Fakta er fakta

Barack Obama taler roligt og holder korte pauser, mens han taler. Næste emne er fake news, hvor Obama fortæller, at han er holdt op med at se TV-nyheder i USA, men at de sikkert er meget bedre her i Danmark.

»En af de værdier, som vi skal beskytte, er troen på videnskaben og objektive sandheder,« lyder det fra Obama, der som eksempel fortæller, at man kan diskutere klimaforandringer, og hvad man skal gøre ved dem, men man kan ikke diskutere, om der er klimaforandringer, for det er der. Det er et videnskabeligt faktum.

De unge

Der er gået 981 dage, siden Obama fratrådte som præsident. Han indledte den periode med at »sove en hel del«, hvorefter han og hustruen Michelle tog på en lang ferie. Hun var blevet lidt træt af »præsident-Barack«. Desuden er han ved at skrive en bog, »selv om det svært at komme efter Michelle, hun har solgt ti millioner eksemplarer!«

Han og Michelle har stablet The Obama Foundation på benene, som blandt andet arbejder for at profilere unge nytænkere og at gøre unge ledere klar til fremtiden. Blandt andet derfor var den 29-årige studerende Ricardo Esclusa, der læser en kandidat i Construction Management and Building Informatics ved Aalborg Universitet, til stede i Musikkens Hus.

Ricardo Esclusa. Fold sammen
Læs mere

»Jeg var så heldig at få en billet via universitetet. Og det var virkelig en god oplevelse. Obama var helt nede på jorden, og han levede helt op til mine forventninger. Det var især fint at høre hans råd om, at man skal gå efter det, man har lyst at lave, og ikke det, som man har lyst til at være. Han mener, man skal huske sit moralske kompas. Det kunne jeg godt lide,« lyder det fra Ricardo Esclusa, der kommer fra Venezuela, men har arbejdet som ingeniør i Colombia i tre år for at få råd til at kunne læse videre. Han har boet i Aalborg næsten halvandet år og er blevet så glad for Danmark, at han drømmer om at få et arbejde, så han kan blive boende.

Obama og Michael Jackson

Blandt de 1.300 gæster, hvoraf nogle havde betalt op mod 20.000 kroner for at komme helt tæt på Obama og få taget et foto sammen med ham, var kulturminister Joy Mogensen (S), udviklingsminister Rasmus Prehn (S) samt Aalborgs borgmester, Thomas Kastrup-Larsen (S).

Også musikproduceren og X Factor-dommeren Remee var til stede i Aalborg.

»Obama er et stort forbillede, så det her var en unik mulighed for at opleve ham. Det svarer faktisk til at møde Michael Jackson for sådan en som mig,« fortæller Remee, der især hæfter sig ved Obamas retoriske talent og hans overlegne, professionelle levering, når han taler i offentlige forsamlinger.

»Og så burde Obama indtale en serie godnat-bøger for børn med højt moralsk indhold. Han har simpelthen jordens roligste og mest tryghedsskabende stemme, den er sådan lidt Morgan Freeman-agtig. Jeg var lige ved at lukke øjnene et par gange,« fortæller Remee, som gerne vil have hørt meget mere om Obamas dagligdag som præsident.

Farvel, Mr. President

Den lovede time med Obama er ved at være gået. Lasse Rich Henningsen slutter af med at spørge Obama, om der er noget, han savner som forhenværende præsident. Det er der ikke, måske lige med undtagelse af en ting.

»Jeg savner at være anonym,« siger Obama og understreger, at vi ikke skal have ondt af ham. Tværtimod. Men tidligere præsidenter kunne bevæge sig mere frit. Det kan de nuværende ikke.

Klokken er 17.48, og Obama har forladt salen. Audiensen er slut. Få minutter efter har han forladt Musikkens Hus og er på vej videre.

Barack Obama vinker, mens han forlader Musikken Hus i Aalborg efter sit besøg lørdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.