Obama kan øge chancer for klimasucces

Nyheden om, at USA's præsident, Barack Obama, måske vil deltage i de sidste dage af klimatopmødet i København, øger de danske forhåbningerne om en succes.

Det er stadig kun måske. Men Venstre og Socialdemokraterne glæder sig over nyheden om, at USA's præsident, Barack Obama, nu overvejer at deltage i de sidste dage af klimatopmødet i København.

Det vil øge chancerne for succes, vurderer Venstres miljøordfører, Eyvind Vesselbo.

- Det er jo fantastisk, hvis han gør det. Hvis han kommer til afslutningen, så kan det være fordi, det rykker lidt i USA. Jeg kan kun se det som en positiv indikation, siger han.

Han vurderer samtidig, at når spekulationen overhovedet slipper ud, så er det ret sandsynligt, at det ender med et ekstra præsidentbesøg under topmødet.

- Det kommer ikke ud af ingenting, siger han og påpeger som en anden vigtig effekt, at det kan få andre landes ledere til at genoverveje, om de vil komme.

Blandt andet rettes blikket imod Kina, hvor præsident Hu Jintao ikke selv møder op til klimatopmødet i København. I stedet kommer premierminister Wen Jiabao. Iagttagere er dog uenige om, hvorvidt det skal tolkes negativt.

Socialdemokraternes miljøordfører Mette Gjerskov siger, at Obama gerne må tage direktøren for centralbanken med også:

- For det bliver helt afgørende, hvad Obama har med i tasken. Der er både brug for dollar og for konkrete løfter om reduktion af USA's helt ekstreme CO2 udledning, siger Mette Gjerskov, der også tæller Californiens guvernør Arnold Schwarzenegger og den tidligere vicepræsident Al Gore med i sit amerikanske "dream team".

Minister for klimatopmødet, Connie Hedegaard, vil ikke forholde sig til de amerikanske spekulationer.

/ritzau/