Obama kalder til global kamp mod Islamisk Stat

USA vil samle en stor alliance med lande fra Mellemøsten og lover at fortsætte, indtil Islamisk Stat er udryddet. Danmark går med i »kernekoalitionen«.

Vesten har fået nok af Islamisk Stat (IS) og danner en koalition med det ene formål at bekæmpe gruppen. Også på de sociale medier breder protesterne sig. Billeder af libanesiske studerende, der brænder IS’ flag og slagord bliver delt med lynets hast på Facebook og Twitter. Afbrændingen var en reaktion på, at IS formodentligt har dræbt en libanesisk soldat. Foto: Anwar Amro/AFP Fold sammen
Læs mere
Foto: ANWAR AMRO

NEWPORT/WALES: Truslen fra Islamisk Stat (IS) rangerer helt på højde med konflikten i Ukraine for mange vestlige ledere, og da USAs præsident Barack Obama holdt pressemøde efter NATO-topmødet, handlede det i højere grad om bekæmpelsen af IS end noget andet.

USA brugte NATO-topmødet til at skabe en »kernekoalition« af lande, der ledet af USA vil bekæmpe IS. Danmark er et af ti lande, der er med fra begyndelsen, men flere lande, ikke mindst i Mellemøsten, ventes at blive involveret. For kampen mod IS er en fælles global kamp for alle lande, mener USAs præsident.

»Vi har arbejdet i måneder på, hvordan vi skal bekæmpe IS. Vi har brug for partnere i regionen, og vi tager nu endnu et skridt med denne koalition. Det kommer ikke til at lykkes over natten, men vi vil blive ved så længe, det kræver, og vi skal nok ende med at få nedkæmpet IS,« lovede den amerikanske præsident.

Danmarks bidrag bliver ikke umiddelbart i form af militært udstyr – udover det Hercules-fly, som Folketinget besluttede at sende til Irak i august. Men arbejdet med at udvide koalitionen med lande i Mellemøsten vil Danmark deltage i, og udenrigsminister Martin Lidegaard (R) venter derfor at tage til regionen i løbet af de kommende uger, hvor koalitionen skal lægge sig fast på strategien.

»Vi vil indbyde alle lande til samarbejde. IS er alles fjende. Der er ikke nogen lande, som bryder sig om, hvad der foregår, og derfor burde det være muligt at lave en global koalition,« sagde Martin Lidegaard til de danske journalister på NATO-topmødet i Wales.

Den største trussel mod sikkerheden

Han fortalte, at Danmark havde sagt ja til at deltage i koalitionen, fordi Danmark ligesom alle de andre lande er »skrækslagne over, hvad der foregår, og de afskyelige handlinger, der finder sted«.

»Vi mener, at IS udgør en af de allerstørste – hvis ikke den allerstørste – sikkerhedstrussel i øjeblikket, så selvfølgelig vil vi gerne bidrage,« sagde udenrigsministeren.

Udfordringen med at bekæmpe IS i Irak er stor, men en endnu større opgave venter, hvis koalitionen vil tage fat på ondets rod i det borgerkrigshærgede Syrien.

»Det er linket sammen fuldstændig, hvad angår IS i de to lande, og derfor kræver det også en løsning på situationen i Syrien. Det er helt indlysende en meget sværere situation i Syrien. Der er ikke nogen regering, som vi kan sætte vores lid til, og det er i enhver forstand en mere kompleks situation. Vi har heller ikke et samlet verdenssamfund, der er enig om, hvad vi gør i Syrien,« sagde udenrigsministeren.

Det bliver først afklaret de kommende uger, hvordan Danmark skal bidrage, men Martin Lidegaard forestiller sig, at det blandt andet kan blive med efterretninger i bekæmpelsen af finansieringen af IS, ligesom Danmark vil opruste bekæmpelsen af danske frivillige, der drager til Syrien og Irak for at kæmpe for IS. Men dansk materiel eller danske soldater er der ikke lagt op til.

»Det ligger ikke i kortene lige nu, men omvendt vil jeg ikke afvise, at det kan komme på tale. Situationen i Irak udvikler sig hele tiden, men den amerikanske melding har indtil nu været, at det, der var brug for, er det, vi leverer nu. Det vil afhænge af, hvad USA beder os om, hvad situationen på landjorden er, og hvad grundlaget for en sådan operation er. Lige nu er det ikke aktuelt,« fortalte Martin Lidegaard.

Afgørende bliver det også, at der kommer en bredt funderet regering i Irak, som kan holde sammen på det splittede land.

USA har allerede luftbombet i det nordlige Irak, og briterne vil muligvis slutte sig til den mission i løbet af et par uger. Også et ellers meget tilbageholdende land som Tyskland bidrager med våben til kurderne, der forsøger at bekæmpe IS i det nordlige Irak.

De foreløbige ti lande i koalitionen er USA, Danmark, Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Italien, Tyrkiet, Polen, Canada og Australien.