Obama gør abort til valgtema

McCain og Palin vil forbyde abort og bringe kvinders helbred i fare, advarer Obama. Han beskyldes omvendt for at medvirke til drab på ufødte og små børn.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: I en ny TV-reklame blæser Demokraternes Barack Obama til angreb på sine republikanske modstanderes nej til abort.

»Som præsident vil John McCain gøre abort ulovlig,« hedder det i reklamen: »John McCain er ude at trit med dagens kvinder.«

Reklamen ses som et direkte angreb på McCains valg af guvernør Sarah Palin som sin vicepræsidentkandidat. McCain selv er modstander af abort, men det er ikke en hjertesag for ham, og han vil tillade abort i tilfælde af voldtægt og incest. Det vil Palin ikke. Hendes modstand mod abort er absolut, og det gør hende populær på den yderste kristne, højrefløj. Ikke mindst fordi hun med sin nylige fødsel af en dreng med Downs Syndrom har bevist, hun mener det alvorligt. Meddelelsen om, at Palins teenagedatter, Bristol, er gravid i femte måned har yderligere styrket hendes popularitet i den for McCain vigtige vælgergruppe.

Men flertallet af amerikanere – især blandt kvinder – vil beholde retten til abort. I månedsvis har kvindegrupper derfor forsøgt at presse Obama til at bringe abortsagen ind i valgkampen, og de har peget på undersøgelser, som viser, at mange kvinder opfatter McCains tavshed som et tegn på, at han reelt er tilhænger af abort. Med Palin inde i billedet ser Obama nu sit snit til at få bedre tag i kvindelige vælgere.

»McCains valg af en social konservativ kandidat og senest afsløringen af, at hendes 17-årige datter er gravid uden for ægteskab, har udløst, at abortsagen nu er dukket op til overfladen igen,« siger sociologen James Davidson Hunter fra University of Virginia til magasinet Politico. Hunter opfandt i 1990erne udtrykket »kulturkrig«.

Den tidligere senator og præsidentkandidat, skuespilleren Fred Thompson, har på Republikanernes konvent i Minneapolis/St. Paul leveret et modsvar til Obama. Thompson beskylder demokraten for ikke at ville »beskytte de ufødte eller det nyfødte barn«.