Obama gjorde med vilje det, Ronald Reagan var kendt for

Den amerikanske præsident holdt en brandtale til konventet i Philadelphia, der var fuld af optimisme for fremtiden

USA's demokratiske præsident, Barack Obama, hånd i hånd med præsidentkandidat Hillary Clinton til Demokraternes konvent, hvor Obama holdt tale. Scanpix/Chip Somodevilla Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

PHILADELPHIA: Det var Hillary Clintons venner, der stod på podiet for få timer siden på Det Demokratiske Partis konvent i Philadelphia og med kraftfulde og optimistiske taler fortalte amerikanerne, hvorfor de skal vælge partiets kandidat ved præsidentvalget i november frem for republikanernes kandidat, Donald Trump.

De var der allesammen. USAs vicepræsident, Joe Biden, som sagde, at USA er i fin form, og at det 21. århundrede bliver det amerikanske århundrede. Mangemilliardæren og New Yorks tidligere borgmester, Michael Bloomberg, der anbefalede Clinton, fordi »hun kan løse problemerne og ikke skaber dem«. Clintons vicepræsidentkandidat, Tim Kaine, der sagde, at Clinton aldrig gav op, »selv ikke når problemerne blev for store« og endelig - som den sidste taler på konventets næstsidste dag - præsident Barack Obama, der kaldte »USA stærkere end nogensinde tidligere«, og at Hillary Clinton havde været med til at skabe den succes, som USA er.

Koordinerede taler

Det var nøje koordinerede taler med et eneste formål: At tegne et helt andet billede af USA end det, som Donald Trump tegnede ved sit partis konvent i Cleveland i sidste uge, hvor USA ifølge Donald Trump ligger i ruiner økonomisk og politisk, og at kun han - han alene - kan redde USA fra den totale undergang.

»Vi er ikke et folk, man hersker over. Vores magt kommer fra de udødelige deklarationer, som først blev nedskrevet lige her i Philadelphia for mange år siden. Vi anser disse sandheder for at være indlysende, at alle mennesker er født lige, og at vi - folket - sammen kan danne en perfekt union,«, sagde Obama.

Opgør med Trump

Det var et helt anderledes USA, der blev tegnet af Obama og vicepræsident Biden. Mens Biden talte direkte til middelklassen og dens problemer, så tog Obama det store opgør med Trump og borede direkte ind i kernen på Det Republikanske Parti, da han sagde, at han ikke kunne genkende det gamle parti.

»Ronald Reagan kaldte Amerika for »a shining city on a hill«. Trump kalder USA for et »delt kriminelt gerningssted«, som kun Donald Trump kan »fixe«. Det betyder ikke noget for ham, at ulovlig immigration og kriminalitetsraten er lavere, end de har været i årtier. Han tilbyder ingen løsninger. Kun slogans og frygt. Han håber på, at hvis han indgyder nok frygt i folk, så kan han score nok stemmer til lige netop at blive valgt,« sagde Obama, som kaldte Trump for en »hjemmedyrket demagog« - et ordspil på det udtryk, som diskuteres oftest i USA - hjemmedyrket terrorist - som Donald Trump ofte anvender i sine taler, når han fortæller, hvor galt det står til i USA.

Obama og Reagan

Politiske kommentatorer var enige om, at især Obamas tale med vilje var lagt i den samme optimistiske tone, som den republikanske præsident, Ronald Reagan, var kendt for. Hans taler indeholdt optimistiske vendinger med visioner for fremtiden. Og Reagan understregede USAs storhed. Det gjorde Obama også i en sådan grad, at hans tale stod i skærende kontrast til mange af de taler, der var på det republikanske konvent, hvor tonen var skarp rettet mod de problemer, som republikanerne mener er skabt under Obamas administration med Clinton som udenrigsminister.

Biden gik også til angreb på Trump og sagde, at Hillary Clinton er den eneste, der kan føre USA videre og give middelklassen håbet tilbage.

»Trump har ingen ide om, hvad middelklassen er for noget. Faktisk har han ikke en ide om nogetsomhelst,«, sagde Joe Biden, hvorefter konventets delegerede råbte »ingen ideer«, »ingen ideer«, »ingen ideer«.

Bernies vælgere

Biden appellerede også til Clintons konkurrent til posten som præsidentkandidat, Vermont-senator Bernie Sanders, som sad på tilhørerpladserne, efter at Clinton blev valgt i går. Biden talte om, at det er nødvendigt at gøre noget uddannelsessystemet og især de dyre uddannelser, så folk ikke skal stoppe med at læse bare fordi, at deres forældre ikke længere kan betale.

For det er vigtigt at få samlet demokraterne og få Sanders' tilhængere til også at stemme på Clinton, for ellers risikerer partiet, at Republikanerne vinder valget til november. Og det er ikke bare præsidentposten, de er på spil. Også alle medlemmer af Repræsentanternes Hus er på valg og en tredjedel af Senatet. Begge steder har Republikanerne i øjeblikket flertal.

Og Biden gik også i rette med, at USA har mistet indflydelse internationalt. Han sagde, at han havde mødt de fleste af verdens ledere, og han havde altid gjort opmærksom på, at det »aldrig har været en god ide at gå imod Amerika«.

»For vi er økonomisk den stærkeste nation på jorden,« sagde Biden.

Mangemilliardæren Bloomberg gik også i rette med Trump og kaldte ham en »farlig demagog«.

»Jeg er newyorker, og jeg ved, når jeg møder en svindler,« sagde Bloomberg til stor jubel for de demokratiske delegerede. Også han roste Clinton til skyerne og sagde, at hun i den grad er klar til at overtage en præsidentpost med den erfaring, hun har fra offentlige stilinger som USAs førstedame, udenrigsminister og senator.

I aften holder Hillary Clinton sin tale, og det ventes, at hun i den vil appellere til middelklassen og komme med visioner for, hvordan USA skal komme videre efter finanskrisen.