Obama giver al-Qaeda skyld for flyattentat

For første gang giver USA's præsident, Barack Obama, en al-Qaeda-gruppe fra Yemen skylden for det mislykkede terrorangreb mod et transatlantisk fly.

Foto: JEWEL SAMAD
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA's præsident, Barack Obama, giver for første gang en al-Qaeda-gruppe i Yemen skylden for at have bevæbnet og trænet en ung nigeriansk mand for at stå bag den mislykkede selvmordsmission forleden. Manden forsøgte at sprænge et amerikansk passagerfly i luften inden landingen i Detroit.

I Obamas ugentlige radio-og videotale til nationen, der er lagt ud på Det Hvide Hus' hjemmeside, holder han en al-Qaeda-gruppe på den arabiske halvø ansvarlig for angrebet, og erklærer, at USA er i krig med et "vidtrækkende netværk af vold og had".

- Vi ved, at han er rejst til Yemen, et land, der kæmper med knusende fattigdom og dødelige oprør, siger Obama med henvisning til den mistænkte Umar Farouk Abdulmutallab.

- Det lader til, at han er medlem af en gren af al-Qaeda, og at denne al-Qaeda-gruppe på Den Arabiske Halvø har trænet ham, udstyret ham med sprængstoffer og instrueret ham til at angribe dette fly på vej til Amerika.

Ingen i den amerikanske administration har tidligere sagt offentligt, at angrebet mod Northwest Airlines var al-Qaedas værk, selv om man havde antydet, at der var en "forbindelse" til terrorgruppen.

/ritzau/