Obama går til kamp mod våbenlobbyen efter skoleskyderi

Præsident Barack Obama siger til amerikanerne, at de har truffet et »politisk valg«, der tillader masseskyderier. Han kritiserer lobbyister for at blokere for strengere våbenlove.

En bister Obama går til kamp mod våbenlobbyen efter skoleskyderiet i Oregon, som kostede 13 mennesker livet. Fold sammen
Læs mere
Foto: MANDEL NGAN

USA: Amerikanerne har taget et »politiske valg« om at tillade masseskyderier som det på universitetet i Oregon, der kostede ni livet, inden politiet skød og dræbte den 20-årige gerningsmand. Det mener præsident Barack Obama ifølge Reuters.

»Det er et politisk valg, vi har taget, at tillade dette at ske med få måneders mellemrum,« sagde præsidenten i en tale fra Det Hvide Hus.

»Vi bærer sammen et ansvar over for de familier, der mister deres kære på grund af vores mangel på handling,« tilføjede han.

I talen sagde en vred Obama, at det ikke er nok at bede, mens landet fortsat hærges af skoleskyderier.

»Som jeg sagde for bare få måneder siden, og som jeg siger, hver gang vi ser et af disse masseskyderier, så er vores tanker og bønner ikke nok«.

I forhold til argumentet om at det ofte er psykisk syge, der står bag skyderierne, sagde Obama, at det er klart, at enhver, der begår sådanne forbrydelser må være psykisk syg, men at USA ikke er det eneste land i verden, hvor folk med psykiske sygdomme ønsker at gøre skade på andre.

»Vi er det eneste udviklede land på jorden, der oplever den slags med få måneders mellemrum,« sagde præsidenten og henviste til Australien og Storbritannien, hvor det er lykkedes med strengere lovgivning nærmest at sætte en stopper for masseskyderier.

Studerende og ansatte evakueres fra universitetet i Roseburg, Oregon. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Sullivan.

Obama opfordrede våbenejere, der bruger deres våben til jagt, sport og beskyttelse til at stille sig selv spørgsmålet, om våbenlobbyen repræsenterer deres synspunkter. Han nævnte ikke den mest indflydelsesrige våbenlobbyorganisation The National Riffle Association ved navn, men hans kommentarer var tydeligvis rettet mod organisationen, skriver Reuters.

Obama forsøgte sammen med vicepræsident Joe Biden uden held at stramme våbenlovgivningen efter et skoleskyderi i Newtown i delstaten Connecticut i 2012, hvor blandt andet flere små børn mistede livet.

Præsidenten sagde yderligere, at han vil blive ved med at gentage kravet om strengere våbenlove hver gang et nyt masseskyderi finder sted, men Det Hvide Hus har tidligere gjort det klart, at det er usandsynligt, at man gøre endnu et forsøg på at få strengere våbenlove vedtaget i Kongressen, hvor Republikanerne sidder på flertallet.