Obama frygter Trump-effekt på sin afskedsrejse

USA's præsident må gøre sit bedste for at berolige europæiske ledere med hensyn til en præsident Trump.

Iagttagere siger, at det er en næsten grusom skæbnens ironi, at den amerikanske præsident for at sikre en fredelig magtoverdragelse, nu må gøre sit bedste for at rejse til EU berolige europæiske ledere med hensyn til en præsident Trumf. Reuters/Jason Reed Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Washington. USA's præsident, Barack Obama, rejser mandag til Grækenland og Tyskland på sit sidste officielle besøg.

Undervejs vil han uundgåeligt blive mødt med forventninger om, at han forklarer, hvad Donald Trump - en mand, som Obama selv har erklæret uegnet til præsidentembedet - vil gøre, når han flytter ind i Det Hvide Hus.

Iagttagere siger, at det er en næsten grusom skæbnens ironi, at den amerikanske præsident nu må gøre sit bedste for at berolige europæiske ledere med hensyn til Donald Trump for at sikre en fredelig magtoverdragelse.

- Jeg tror, at den bærende idé på Obamas rejse er at berolige alle og understrege, at nu er vi igennem valgkampen, og det hele skal nok blive OK, siger Heather Conley fra Centeret for Strategiske og Internationale Studier i Washington.

- Vi har blot et andet scenarie nu, tilføjer hun.

Den bombastiske Trump, hvis sejr over Hillary Clinton har overrasket næsten alle, vækker bekymring i mange af de europæiske hovedstæder.

Donald Trump har blandt andet stillet spørgsmål ved Nato, sået tvivl om klimaaftalen ved at kalde global opvarmning for "et fupnummer" og rettet skarp kritik mod aftalen mellem Iran og USA og fem andre lande.

Endelig opfatter mange Trumps syn på Ruslands præsident, Putin, som problematisk. Trump har kaldt den russiske præsident for "en leder, som langt mere er en leder end vor egen præsident". En udtalelse, som blandt andet skaber dyb bekymring i Baltikum.

- De er meget bekymrede, fordi det er de samme populistiske og nationalistiske udtryk, som Trump udtrykker i USA over for indvandring og handel, som kan forstærke allerede eksisterende bevægelser i Europa, siger Conley.

Obama skal i Berlin mødes med forbundskansler Angela Merkel, den britiske premierminister, Theresa May, og Frankrigs præsident, François Hollande.

- I Athen - demokratiets fødested - vil Obama holde en tale med historisk betydning, hedder det.

Den afgående amerikanske leder skal også mødes med Kinas præsident, Xi Jinping.

/ritzau/