Obama forsøger atter at løse økonomisk hårdknude

Den amerikanske præsident og vicepræsident Biden mødes mandag med Kongressens ledere for at finde en løsning på USAs økonomiske problemer.

USA: Mandag aften giver den amerikanske præsident og vicepræsident de økonomiske forhandlinger om landets gældsloft og finansloven en ny chance.

Barack Obama og Joe Biden skal mødes med Kongressens ledere for at diskutere budgetproblemerne og en hævelse af gældsloftet.

I de seneste to uger har store dele af den offentlige sektor i USA været lukket ned, fordi Demokraterne og Republikanerne ikke kan blive enige om, hvordan statens budget for 2014 skal se ud. Samtidig risikerer USA ikke at kunne betale sine regninger, hvis ikke gældsloftet bliver hævet senest 17. oktober.

Obama og Biden skal diskutere den økonomiske situation med Senatets flertalsleder Harry Reid samt den republikanske senatsleder Mitch McConnell. Fra Repræsentanternes Hus deltager toprepublikaneren John Boehner og demokraten Nancy Pelosi, skriver Reuters.

Det er langt fra første gang parterne forsøger at nå til enighed, men hidtil har kompromisserne ladet vente på sig. Det er især den konservative Tea Party-gren hos Republikanerne, der blokerer for en aftale. De håber, at de på den måde kan tvinge Obama til at opgive sin sundhedsreform, der også er kendt som Obamacare.

Det Hvide Hus udtaler imidlertid ifølge Reuters, at Obama ikke vil lade sig presse til indrømmelser fra medlemmer af Tea Party-bevægelsen.

»Obama vil gentage vores principper over for de politiske ledere. Vi vil ikke betale en løsesum til Kongressen for at få hævet gældsloftet og genåbnet det offentlige. Præsidenten vil fortsat opfordre Kongressen til at godkende et lovforslag, som hæver gældsloftet og skaber den sikkerhed, som vores virksomheder og økonomi har brug for,« lyder det fra Det Hvide Hus i en pressemeddelelse.