Obama: EU må holde sammen

Obama har gjort mange briter godt tossede med en utvetydig opfordring til at stemme ja til fortsat EU-medlemskab 23. juni. Opfordringen skal ses i lyset af, at Barack Obama er alliancernes mand.

Premierminister David Cameron tager imod USAs præsident, Barack Obama, i Downing St. 10. I Obamas præsidenttid er Storbritannien gledet i baggrunden som allieret. Foto: Stefan Wermuth/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Egentlig er det uhørt. At en besøgende stats- og regeringschef blander sig i et lands interne diskussion og i en valgkamp, der er så betændt, som noget kan være.

Har den amerikanske præsident, Barack Obama, dummet sig ganske eftertrykkeligt ved i det euroskeptiske britiske dagblad Daily Telegraph at skrive en kommentar med en klar opfordring til briterne: Bliv i EU! Og det lige præcis på et tidspunkt, hvor briterne er dybt splittede i spørgsmålet.

Svaret er sikkert et ja set fra britisk side. Men Obamas opfordring er helt bevidst plantet. Obama tror på alliancer. Enhver svækkelse af dem er til stor skade for ikke alene USA, men også for europæerne. Derfor er det en bombe i den britiske debat forud for folkeafstemningen 23. juni, at USA blander sig så direkte, som tilfældet er.

»USA kan se, hvordan en magtfuld stemme i Europa er en garanti for, at Europa indtager en stærk position i verden og holder EU som et åbent og udadskuende fællesskab med tæt forbindelse til dets allierede på den anden side af Atlanten,« skrev Obama i Daily Telegraph.

»EU gør Storbritannien større,« skrev Obama og mindede ganske udiskret briterne om de tusinder og atter tusinder af amerikanske soldater, der ligger i gravene på europæisk jord efter at have kæmpet mod nazisterne under Anden Verdenskrig.

For EU er ikke bare EU for USA. EU er sammen med NATO og FN de helt fundamentale søjler i Obamas udenrigspolitik i forhold til europæerne. Enhver svækkelse af dette samarbejde indebærer en risiko for, at den generelle situation internationalt svækkes yderligere. Og Obama er – siger diplomatiske kilder til Berlingske – i færd med systematisk at lappe verden sammen, inden han træder tilbage som præsident i midten af januar.

Det er på høje tid, mener præsidentens kritikere. For Obama har ifølge dem været utroligt dårlig til at stå i spidsen for den frie verden og har ikke været i stand til at bygge de tætte venskaber, der er nødvendige, hvis man som stormagt vil fastholde lederskabet.

Mellemøsten, Europa, Asien og Latinamerika er under hektisk diplomatisk belejring fra Det Hvide Hus lige nu. Obamas håb er, at når han i januar 2017 forlader embedet, så er det med alliancerne intakte og med bindende håndtryk fra de tætteste partnere på, at man også fremover står sammen med USA i en kaotisk verden. Derfor vil for eksempel nordiske statsministre blive inviteret indenfor i Det Hvide Hus i næste måned. Og mange andre vil følge efter den kommende tid.

Kritikken hagler ned over Obama

I Storbritannien hagler kritikken ned over Barack Obama, som ellers er utroligt populær på disse kanter. De politikere, der ønsker et nej 23. juni ved den britiske folkeafstemning om medlemskab af EU, raser over, at Obama blander sig i debatten og oven i købet sætter fingeren på det ømmeste punkt: Spørgsmålet om, hvorvidt Storbritannien vil miste indflydelse generelt i verden, hvis man forlader EU. Og Obama har med sine nøje overvejede ord entydigt valgt tilhængernes argumenter.

»EU indskrænker ikke Storbritanniens indflydelse i verden. Det gør tværtimod Storbritannien større,« skriver Obama. Det er selvfølgelig faldet i god jord hos premierminister David Cameron, der i går roste den amerikanske præsident for at give udtryk for sine meninger.

Londons borgmester, Boris Johnson, som i øvrigt er født i New York, gik derimod til angreb på Obama og sagde, at »USA aldrig selv ville finde sig i at afgive suverænitet til en organisation på den måde.«

USAs forhold til Storbritannien har været meget tæt igennem mange år, men under Obama er Storbritannien ikke længere USAs nærmeste allierede. Diplomatiske kilder siger til Berlingske, at det har undret, at Obama i den grad har koncentreret sine kræfter om Tyskland og Frankrig og ladet Storbritannien i stikken.

»I forhold til, at Storbritannien under George W. Bush altid var den første, der blev konsulteret, så er der sket en markant vending under Obama. Frankrig er røget op i toppen af diplomatlisten i Washington D. C.,« siger diplomatiske kilder.

Derfor er det måske også Obamas tur til at gøre det godt igen. Men spørgsmålet er, om vejen frem er at blande sig i en intern debat i Storbritannien.