Obama: Det her var min sværeste beslutning som præsident

Obama: Indsættelse af yderligere 30.000 amerikanske soldater i Afghanistan var min sværeste beslutning.

Foto: SHAWN THEW

Washington. Hvad har været den vanskeligste beslutning for præsident Barack Obama i de otte år, hvor han har siddet i Det Hvide Hus?

- Beslutningen om en massiv optrapning af USA's militære styrke i Afghanistan i 2009, lyder den afgående præsidents svar på spørgsmålet i et tv-interview ifølge det franske nyhedsbureau AFP.

- Den sværeste beslutning var tidligt i min præsidenttid. Det var, da jeg gav ordre til, at yderligere 30.000 soldater skulle sættes ind i Afghanistan, siger Obama i et interview med tv-stationen ABC.

Obama, som træder tilbage om mindre end to uger, fik med beslutningen i december 2009 bragt antallet af amerikanske soldater i Afghanistan op til 100.000, hvortil kom 50.000 soldater fra allierede lande.

Beslutningen blev truffet efter mange overvejelser og mange diskussioner i Obama-administrationen.

- Jeg mener, at det var den rigtige beslutning, fordi Taliban havde vundet terræn, før jeg selv blev indsat som præsident. Vi havde ikke tilstrækkelig fokus på udviklingen i Afghanistan, siger han.

Den afgående leder siger også, at han havde håbet på, at mere af det amerikanske militær kunne været trukket ud af Afghanistan i dag.

Amerikanerne har stadig over 8400 soldater, militære rådgivere og hjælpere i Afghanistan- Og det blev fredag meddelt, at USA sender yderligere 300 marineinfanterister til landet i de kommende måneder.

I Irak er der også stadig indsat over 5000 amerikanske soldater. De yder vigtig støtte til landets hær, som ikke alene er i stand til at nedkæmpe de ekstremistiske jihadister i Islamisk Stat.

Obama siger, at kampen mod ekstremistiske grupper ikke kan vindes med én afgørende og varig sejr, som det sker i krige mod et andet land.

/ritzau/AFP