Obama: Det her var min sværeste beslutning som præsident

Obama: Indsættelse af yderligere 30.000 amerikanske soldater i Afghanistan var min sværeste beslutning.

Foto: SHAWN THEW
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Washington. Hvad har været den vanskeligste beslutning for præsident Barack Obama i de otte år, hvor han har siddet i Det Hvide Hus?

- Beslutningen om en massiv optrapning af USA's militære styrke i Afghanistan i 2009, lyder den afgående præsidents svar på spørgsmålet i et tv-interview ifølge det franske nyhedsbureau AFP.

- Den sværeste beslutning var tidligt i min præsidenttid. Det var, da jeg gav ordre til, at yderligere 30.000 soldater skulle sættes ind i Afghanistan, siger Obama i et interview med tv-stationen ABC.

Obama, som træder tilbage om mindre end to uger, fik med beslutningen i december 2009 bragt antallet af amerikanske soldater i Afghanistan op til 100.000, hvortil kom 50.000 soldater fra allierede lande.

Beslutningen blev truffet efter mange overvejelser og mange diskussioner i Obama-administrationen.

- Jeg mener, at det var den rigtige beslutning, fordi Taliban havde vundet terræn, før jeg selv blev indsat som præsident. Vi havde ikke tilstrækkelig fokus på udviklingen i Afghanistan, siger han.

Den afgående leder siger også, at han havde håbet på, at mere af det amerikanske militær kunne været trukket ud af Afghanistan i dag.

Amerikanerne har stadig over 8400 soldater, militære rådgivere og hjælpere i Afghanistan- Og det blev fredag meddelt, at USA sender yderligere 300 marineinfanterister til landet i de kommende måneder.

I Irak er der også stadig indsat over 5000 amerikanske soldater. De yder vigtig støtte til landets hær, som ikke alene er i stand til at nedkæmpe de ekstremistiske jihadister i Islamisk Stat.

Obama siger, at kampen mod ekstremistiske grupper ikke kan vindes med én afgørende og varig sejr, som det sker i krige mod et andet land.

/ritzau/AFP