Obama, Bush og Clinton til Mandelas begravelse

Omkring 60 statsledere tager til Sydafrika for at deltage i Nelson Mandelas begravelse. Den danske regering vil være repræsenteret ved statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Børn lægger blomster ved porten ind til Mandelas hus i Qunu. Fold sammen
Læs mere
Foto: SIEGFRIED MODOLA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bliver med deltagelse af prominente ledere fra hele verden, når den tidligere præsident og landsfader Nelson Mandela i den kommende uge skal begraves i Sydafrika.

59 stats- eller regeringsledere har således på nuværende tidspunkt meddelt, at de vil være til stede ved enten den officielle mindehøjtidelighed eller selve begravelsen, oplyser en talsmand fra det sydafrikanske udenrigsministerium til nyhedsbureauet Reuters.

Det endelig antal af statsledere, der deltager i enten tirsdagens mindeceremoni i Johannesburg eller begravelsen i byen Qunu på næste søndag, vil inden længe blive bekræftet, oplyser talsmanden.

En lang række verdensledere har allerede meddelt, at de vil deltage i en af arrangementerne.

Den danske regeringen bliver repræsenteret ved statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), mens tre amerikanske præsidenter - en nuværende og to forhenværende - ligeledes rejser til Sydafrika for at vise deres respekt for afdøde Nelson Mandela.

Det drejer sig om Barack Obama, George W. Bush og Bill Clinton, som alle har bekræftet, at de vil deltage.

Selve begravelsen finder først sted søndag 15. december i Mandelas fødeby Qunu, men forinden har myndighederne besluttet, at sydafrikanerne, i det omfang det er praktisk muligt, skal have lov til at vise Nelson Mandela den sidste ære.

Fra onsdag til fredag vil Nelson Mandelas kiste stå på lit de parade i regeringshovedkvarteret Union Buildings, der også rummer præsidentens kontorer i Pretoria. Her er det dog kun særligt inviterede, der har lov til at komme.

Til gengæld vil kisten hver morgen i løbet af de tre dage blive ført i kortege gennem Pretoria, og her opfordres hans landsmænd til at tage opstilling langs ruten.

Der vil i ugens løb desuden blive holdt en række mindehøjtideligheder, der starter søndag i kirker og moskeer.

Den største ceremoni finder sted tirsdag på det stadion i Johannesburgs, Soccer City, hvor start- og slutkampen under Sydafrikas VM-værtskab i 2010 blev spillet, og hvor Mandela for sidste gang viste sig offentligt.