Obama besøger Merkel i Berlin: »Verden står ved en skillevej«

Torsdag leverede Barack Obama en politisk kærlighedserklæring til Angela Merkel. Under et besøg i Berlin roste Obama kanslerens flygtningepolitik som forbilledlig i en stadig mere usikker verden

»Verden står ved en skillevej«, sagde amerikanske ex-præsident Barack Obama under et besøg torsdag formiddag hos Angela Merkel i Berlin. Fold sammen
Læs mere
Foto: FABRIZIO BENSCH

BERLIN: Det lignede en politisk kærlighedserklæring, da den forhenværende præsident Barack Obama tirsdag aflagde visit hos Angela Merkel i Berlin.

»Jeg må sige, at jeg ikke bare elsker denne by, men også glæder mig over, at Angela Merkel som en af mine kæreste politiske kolleger sidder ved siden af mig«, sagde Obama foran flere tusinde tilhørere på et solbeskinnet Brandenburger Tor.

Derefter roste Obama sin kollegas Merkels udskældte flygtningepolitik og uddybede de politiske dilemmaer, som flygtningekrisen har udløst i Europa.

»Vi har også mange flygtninge. Men jeg forstår Angela. I Guds øjne er barnet på den anden side af grænsen ikke mindre værd end mit eget. Det barn fortjener også kærlighed og uddannelse og muligheder. Men vi er også stats- og regeringschefer og bærer under betingelse af begrænsede ressourcer et ansvar for vores borgere. Det er ikke altid let«, sagde Obama.

Angela Merkel benyttede lejligheden til at understrege, at Tyskland er et »kristent præget« land, hvor både jøder og muslimer også hører hjemme. Samtidig erkendte Angela Merkel, at hendes integrations- og flygtningepolitik ikke vækker begejstring i alle dele af befolkningen.

»Jeg ved, at jeg ikke gør mig populær på den måde«, sagde kansleren, inden hun senere på dagen rejste til NATO-topmøde med Obamas afløser, Donald Trump, i Bruxelles.

Antidemokratiske kræfter
I Berlin advarede Obama mod en skrøbelig global orden. »Verden står ved en skillevej«, sagde den tidligere præsident og betonede samtidig vigtigheden at bekæmpe fremmedhad og antidemokratiske kræfter. »Efter min mening er det et vigtigt slag, som vi må udkæmpe.«

Barack Obama besøger Berlin som led i den tyske evangeliske kirkes »kirkedag«, hvor ledende politikere og gejstlige diskuterer forholdet mellem religion og samfund.

I kirkelige kredse har Obamas besøg udløst ophedede diskussioner. Flere kritikere ser den amerikanske politikers fælles optræden med Angela Merkel få måneder som led i kanslerens kampagne for at blive genvalgt ved efterårets tyske valg.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland