Obama begynder Europarejse

Den ændrede sikkerhedssituation i Østeuropa efter Ruslands annektering af Krim og kampene i det østlige i Ukraine danner baggrund for den amerikanske præsidents besøg.

USAs præsident Barack Obama landede tirsdag 3. juni i Polen med Air Force One, hvor han begynder sin Europa-rundrejse. Fold sammen
Læs mere
Foto: RADEK PIETRUSZKA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

POLEN: USAs præsident Barack Obama begynder tirsdag en fire dages rundrejse i Europa, der finder sted i skyggen af den russiske annektering af Krim og støtten til separatisterne i det østlige Ukraine.

Regionen er præget af stadig hyppigere kampe mellem ukrainske styrker og de russiskstøttede separatister, som alene mandag førte til en halv snes dræbte.

Obama landede tirsdag morgen i Polen, Ukraines vestlige nabo, hvor han blandt andre skal mødes med landets premierminister Donald Tusk, men også med den nyvalgte ukrainske præsident, Petro Porosjenko.

Yderligere skal Obama i Polen besøge både polske og amerikanske styrker der ekstraordinært er blevet udstationeret i Polen som reaktion på Ruslands ageren i og omkring Ukraine.

Obama bliver i Polen et par dage og deltager blandt andet også i fejringen af 25-året for afviklingen af det første frie valg i efter kommunismens sammenbrud.

Senere på ugen rejser Obama til Bruxelles, hvor han skal mødes med lederne af G7-landene og sætter derefter kursen mod Frankrig, hvor han deltager i ceremonien for de allierede styrkers landgang på D-dag for 70 år siden.

Også den russiske præsident Putin deltager i D-dagsceremonien, men der er ikke aftalt et møde mellem de to.

Til gengæld mødes Putin med den britiske premierminister David Cameron og med den franske præsident Hollande, der begge vil sætte Ukraine højt på dagsordenen.