Obama bankede Tyrkiet på plads

USAs præsident Barack Obama var under hårdt pres fra Tyskland og Frankrig for at banke Tyrkiet på plads – og dermed at bane vejen for statsminister Anders Fogh Rasmussen som ny generalsekretær i NATO.

Sarkozy og Merkel ville have Fogh som Nato-generalsekretær. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Strasbourg/Bruxelles: Det var USAs præsident Barack Obama, der lørdag morgen og formiddag brugte USAs politiske magt til at overbevise Tyrkiet om, at de ikke havde anden mulighed end at acceptere Anders Fogh Rasmussen som NATOs ny generalsekretær.

Men Obama selv var også under voldsomt pres fra først og fremmest Tysklands kansler Angela Merkel, der fredag hele to gange gjorde det klart, at Danmarks statsminister siden 2001 var den mand, hun vil have som NATO-chef.

Merkel sagde oven i købet på tysk tv, at ’vi skal gøre alt for at overbevise andre, om at det forholder sig sådan’.

Dermed stod det klart, at præsident Barack Obama risikerede en alvorlig diplomatisk krise over for Europas stormagter - Tyskland, Frankrig og Storbritannien, som alle har støttet Fogh som NATO-chef – hvis ikke han sørgede for, at tyrkerne opgav deres modstand mod Anders Fogh Rasmussen.

Barack Obama havde derfor i nat – sammen med Anders Fogh Rasmussen - en samtale med Tyrkiets præsident Abdullah Gül i Strasbourg, hvor både Obama og Fogh uden tvivl har gjort det klart, at Tyrkiet ville komme til at betale en høj politisk pris ved at fortsætte blokaden.

Tyrkisk dobbeltspil
Med nyheden ved 15-tiden om, at Fogh bliver NATOs ny generalsekretær fra 1. august i år, står det klart, at Tyrkiets politiske ledelse har brugt sagen til at opføre et stort politisk skuespil.

På den ene side har præsident Abdullah Gül i mere end en uge fastholdt, at man har stort respekt på Anders Fogh Rasmussen, som han kaldte ’en af Europas mest succesrige regeringschefer’.

På den anden side stod Tyrkiets reelle politiske leder, Recep Tayyip Erdogan, der er partifælle med Gül i det socialt konservative med økonomisk liberal, islamiske Velfærdsparti, været hård ved Danmarks statsminister.

Erdogan har kritiseret Fogh Rasmussen for dennes håndtering af Muhammed-krisen, for Foghs modstand mod tyrkisk medlemskab af EU og for at Danmarks regering ikke vil gribe ind over for tv-stationen ROJ-TV.

Anders Fogh Rasmussen kaldte det tidligere i dag en ære at få posten som NATOs generalsekretær – den højeste internationale post, nogen dansk politiker har siddet på.

Præsident Barack Obama, kansler Angela Merkel og hovedparten af de øvrige deltagere ved NATO-mødet skal i øvrigt være sammen igen i morgen i Prag.