Obama bakker op om våbenrestriktioner

Den amerikanske præsident ser positivt på en senators forslag om at forbyde angrebsvåben i USA.

Det var en tydeligt rørt præsident Barack Obama, der 16. december forlod Newtown sent om aftenen efter at have holdt en tale til minde om de dræbte. Og nu ser det ud til, at han er klar til sparke døren ind til den meget ømtålelige våbendebat i USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brendan Hoffman
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Præsident Barack Obama har efter fredagens massakre i Newtown anstrengt sig for ikke at anfægte amerikanernes ret til at bære våben, men nu tager han bladet fra munden - via sin talsmand i Det Hvide Hus.

Mandag åbnede Det Hvide Hus døren på klem for modstanderne af den liberale amerikanske våbenlovgivning ved via talsmand Jay Carney at fortælle, at administrationen anså »våbenlovgivningen som en del af problemet, men langt fra hele problemet« i forbindelse med de mange tragiske skuddrab.

Tirsdag inviterer Barack Obama så modstanderne inden for ved - igen via Jay Carner - at sige, at han bakker op om den demokratiske senator Dianne Feinsteins forslag om at genindføre en lov, der forbyder angrebsvåben.

Efter blodbadet i Newtown, hvor 20-årige Adam Lanza brugte angrebsvåben, sagde Barack Obama i en følelsesladet tale, at amerikanerne ikke har gjort nok, og at »det må vi lave om på. Vi kan ikke tolerere dette mere. Tragedierne må holde op, og hvis de skal holde op, så må vi forandre os«.

Men det er første gang, at der kommer et konkret udspil i debatten om våbenlovgivningen fra præsidenten.

- Det er tydeligt, at vi som nation ikke har gjort nok for at håndtere problemet med våbenrelateret kriminalitet, siger Jay Carney ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Talsmanden indikerede, at Barack Obama selv vil komme med en udmelding ved at sige, at præsidenten »vil gøre noget i de kommende uger«.

Massakren i Newtown i Connecticut, hvor 20 børn på seks-syv år og seks voksne kvinder blev dræbt, har fået en række inkarnerede våbentilhængere til at ændre holdning til våbenlovgivningen.

En af dem er den demokratiske senator fra West Virginia, Joe Manchin III, der vil have, at »alt skal lægges på bordet« i kampen for at undgå flere tragedier som den i Newtown. I 2010 markerede han sig ellers som forkæmper for retten til at bære våben ved i en reklame at affyre en riffel mod et stykke papir, som symboliserede et stykke miljølovgivning.

Også Demokraternes John Yarmuth, der er medlem af Repræsentanternes Hus, er vendt rundt på en tallerken.

- Jeg har været stille i debatten om skuddrab i de seneste seks år. Og det er jeg lige så ked af, som jeg er for, hvad der er overgået de familier, der har mistet så meget i den seneste tid, siger John Yarmuth ifølge NBC News.

Han giver National Rifle Association (NRA) en stor del af skylden for, at amerikanerne stadig har ret til at anskaffe sig og forsvare sig med et våben.

- NRA har brugt et utal af millioner af dollar på at indgyde frygt i vores borgere og politikere, siger John Yarmuth.

NRA og andre våbenfortalere har forholdt sig tavse efter tragedien i Newtown.