Obama: Assad kan ikke slagte sig til legitimitet

USA's præsident giver sine syriske, russiske og iranske kolleger skylden for civile tab i Aleppo i Syrien.

Washington. Den amerikanske præsident, Barack Obama, langer på et pressemøde fredag aften hårdt ud efter det syriske regime med Bashar al-Assad i spidsen efter regeringshærens erobring af storbyen Aleppo.

- Selv om man måske kan opnå en taktisk sejr, så kan Assad-regimet på den lange bane ikke slagte sig vej til legitimitet, siger Obama på årets sidste pressemøde i Det Hvide Hus.

Han siger, at ansvaret for blodsudgydelserne i Aleppo ligger hos Assad og hans allierede i Rusland og Iran.

- Verden må ikke vende øjnene væk fra de forfærdelige ting, der sker, siger Obama.

Præsidenten opfordrer til, at uafhængige FN-observatører får mulighed for at overvåge evakueringen af det østlige Aleppo, og at der bliver givet adgang for nødhjælpsgrupper.

Samtidig skal en våbenhvile bane vejen for en politisk løsning på konflikten i Syrien, mener Obama.

På pressemødet bliver præsidenten også spurgt, om ikke USA burde have gjort mere for at forhindre konflikten i at udvikle sig, som den har gjort.

- Jeg forstår impulsen til at ville gøre noget i Syrien. Men jeg skulle overveje, om det var holdbart og realistisk.

- Det ville være blevet dyrt. For medmindre vi var villige til at gå hele vejen og overtage Syrien, ville vi være kommet i problemer, svarer Barack Obama.

Han erkender dog også, at amerikanernes tilbageholdenhed ikke har gjort vejen til en fredelig løsning på konflikten kortere.

- Vores synspunkt har været at støtte den moderate opposition i Syrien. Men jeg kan ikke sige, at vi har haft succes.

- Det må jeg leve med og tage med mig i seng hver nat. Men jeg vil fastholde, at det har været det rigtige at gøre set i forhold til, hvad vi realistisk kunne have gjort, svarer den afgående amerikanske præsident.

/ritzau/