Nyvalg aflyst: Sverige får mindretalsregering

»Decemberforliget« baner vejen for en svensk mindretalsregering med et samarbejde med oppositionen.

Sveriges statsminister Stefan Löfven, Moderaternas Anna Kinberg Batra og Centerpartiledaren ved lørdagens pressemøde i Riksdagen i Stockholm Fold sammen
Læs mere
Foto: 10300 MAJA SUSLIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den svenske regering og de borgerlige alliancepartier er blevet enige om en aftale, der har banet vejen for en mindretalsregering med et samarbejde med oppositionen.

Det bekræfter statsminister Stefan Löfven og partilederne fra Moderaterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Folkpartiet og Kristendemokraterna på et pressemøde i Riksdagen lørdag formiddag.

»Vi tager nu ansvar for, at Sverige kan ledes,« sagde Stefan Löfven som det første på mødet.

»Regeringen er nået til enighed med de borgerlige alliancepartier, og der bliver ikke udskrevet et nyvalg,« fortsatte statsministeren.

Vänsterpartiet og Sverigedemokraterna er ikke med i aftalen, som Stefan Löfven kaldte for »Decemberforliget«.

For tre uger siden besluttede han at udskrive nyvalg, da Riksdagen vendte tommelen ned til regeringens finanslovforslag. Det var højrefløjspartiet Sverigedemokraterna, der trængte regeringen op i et hjørne og i stedet valgte at støtte et forslag fra Moderaterna, Kristdemokraterna, Folkpartiet og Centerpartiet.

Det resulterede i, at regeringens finanslov faldt, og Stefan Löfven måtte annoncere nyvalg blot 62 dage efter, han var blevet statsminister.

Nyvalget, der ikke officielt var udskrevet, skulle efter planen først være afholdt 22. marts.