Nytårskuglen er faldet – denne gang uden nuttede pelsdyr indeni

Traditionerne nytårsaften holdes der fast i. Men nogle steder må man i USA gå på kompromis, når der går pels i maskineriet.

En opossum er et rottelignende pelsdyr, som ofte forbindes med USAs sydstater, hvor man blandt andet ynder at lave gryderetter af kræet, der har godt 50 skarpe tænder og vejer et sted mellem fire og seks kilo, når den er voksen. At man nogle steder også ynder at placere dyret i en brændende kugle ved nytårstid er dog faldet newyorkerne for brystet. Det er synd for opossummen, og ideen om faldende kugler – uden passagerer – hører til i New York, påpeger de. Fold sammen
Læs mere

WASHINGTON: Hvis alt er gået efter planen, så er nytårskuglen i nat blevet sænket de reglementerede 43 meter fra toppen af The New York Times bygning i New York for at markere årsskiftet 2014-2015. Og hvis alt netop ikke er gået efter planen, så er kuglen også sænket i bjergbyerne i North Carolina – men uden en levende opossum (amerikansk pungrotte, red.) inden i.

En god »redneck«-tradition er ved at gå tabt, bare fordi The New York Times for ti år siden kom forbi for at lave en reportage om kugle-traditionerne andre steder i landet. Journalisten så med rædsel, at man blandt andet i byen Brasstown i North Carolina sænkede en levende opossum indespærret i en trekantet plexiglasbeholder ned fra toppen af en bygning.

Historien med et billede af det nuttede pelsdyr fik en prominent placering i The New York Times. Og artiklen blev læst af alle dyreaktivister rundt om i landet og ikke mindst af de prominente og elitære rigmænd og -kvinder på Manhattan. Og siden har det bare været en stor kamp at beholde denne tradition. I byen Brasstown henter man i år en opossum ude på landevejen – en som er kørt ned og dræbt i trafikken.

»Sådan en finder vi helt sikkert. Vi er nemlig alle ude at »lede« efter en egnet kandidat,« som en af byens indbyggere siger til de lokale aviser.

Lige så lækkert som egernstuvning

The New York Times’ artikel fik endnu en drejning, da det rygtedes, at siden det opskræmte dyr alligevel ville dø af chokket efter det gigantiske fyrværkeri, der fulgte sænkningen, så lavede man efterfølgende en god stuvning af kræet og et par andre indfangede opossummer. Det sidste benægtes i byen, hvor man forklarer, at dyret skam bliver frigivet efter kugletraditionen, men at det er rigtigt, at opossum-stuvning bliver lavet af andre lovligt jagede dyr og i øvrigt anses for at være en stor delikatesse i området sammen med egernstuvning.

Nu er newyorkerne også nemme at ophidse. De mener nemlig, at de står bag traditionen med at sænke kuglen nytårs­aften – og det foregår uden levende dyr indeni. For det var The New York Times’ daværende ejer, Adolph Ochs, der startede traditionen ved årsskiftet 1907-08 – en tradition der siden har trukket tusindvis af mennesker til millionbyen for at se kuglen falde i nøjagtigt 60 sekunder på One Times Square, som adressen er på Times Square i New York. For ikke at forglemme de millioner af mennesker, der følger begivenheden via tv rundt om i USA og verden.

Prominent tilstedeværelse

The New York Times er ikke i bygningen mere. Men det er stadig en newyorker-tradition, der hænger sammen med den berømte avis, og kuglesænkningen ledsages af prominente personers tilstedeværelse og afspilningen af John Lennons berømte sang »Imagine«, efter at skaren af mennesker i seks timer har sunget sig igennem Frank Sinatras »Theme from New York, New York« og »America the Beautiful«.

Men i Brasstown og andre byer, hvor man også har overtaget traditionen med kuglen, der falder, har det været en hård kamp. For kuglerne er uden for New York proppet med ting, der har betydning for lokalsamfundene – det være sig kunsthåndværk eller levende dyr. Det sidste er slut nu. Foreløbig. For Brass­town har ikke opgivet.

»Vi fører sagen helt til tops ved domstolene, for vi vil ikke trynes af nogle dyreaktivister,« som byens indbyggere siger det til de lokale aviser.