Nyt studie: I 2050 bliver klimaet i København som i Paris i dag

I 2050 vil temperaturen i København være to grader højere i gennemsnit, vurderer nyt forskningsprojekt. Og det er et »optimistisk« scenarie.

Side8_9_ekstra foto
Foto: Sofie Mathiassen

Klimaforandringerne vil medføre, at København i 2050 vil have omtrent samme klima, som findes i Paris i dag.

Det hævder et nyt studie, som klimaforskere har udarbejdet på Crowther Lab på universitetet ETH Zürich.

Forskerne har forsøgt at forudse, hvordan klimaforandringerne vil påvirke temperaturen i 520 byer verden over.

I København ventes den årlige gennemsnitstemperatur at stige med 2 grader i forhold til i dag, mens maksimum-temperaturen i den varmeste måned ventes at stige med 5 grader ifølge studiet.

Projektet tager udgangspunkt i et »optimistisk« scenarie, hvor det lykkedes verden at stabilisere den nuværende C02-udledning i 2050, og den globale gennemsnitstemperatur vil stige med omtrent 1,4 grader. Der er altså tale om et »best case scenario,« fremgår det.

Ved at sammenligne storbyernes 2050-prognoserne med det nuværende klima i andre storbyer, håber folkene bag projektet, at de kan gør klimaforandringernes påvirkning af kloden mere relatérbar.

»Pointen med det her studie er, at alle skal have mulighed for bedre at forstå, hvad der sker med klimaforandringerne,« siger hovedforskeren Jean-Francois Bastin til AFP.

Mens klimaet i København i 2050 altså vurderes at minde om nutidens klima i Paris, vil Paris’ fremtidige klima kommer til at blive som i den australske storby Canberra, spår studiet.

New York vil blive som Virginia Beach. London vil blive som Barcelona. Barcelona vil blive som Adelaide.

En femtedel af klodens storbyer, såsom Kuala Lumpur og Singapore, risikerer klimaforandringer så markante, at de ikke umiddelbart kan sammenlignes med det nuværende klima i nogen storbyer, fremgår det.

Projektet understreger, at det er vanskeligt at forudse, nøjagtigt hvordan klimaet vil ændre sig.

Men det forventes generelt, at risikoen for tørke, oversvømmelse og voldsomme storme vil stige i nærmest alle storbyer - vejret bliver altså mere ekstremt. De regnfulde perioder ventes at blive mere våde, mens de tørre perioder ventes at blive tørrere.

De mest markante temperaturstigninger ventes at finde sted i Europa og andre steder på den nordlige halvkugle.