Nyt studie finder sammenhæng mellem et aktivt sexliv og hjernekapacitet hos kvinder

Er du kvinde og har et aktivt sexliv, så er din hjerne formentlig større, end hvis du ikke havde sex ofte. Forskningsresultaterne skal hjælpe udsat gruppe.

De blå pletter er de områder, der vokser i takt med, hvor aktivt et sexliv en kvinde har. Fold sammen
Læs mere
Foto: Knop et al./JNeurosci 2021/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et lille område i hjernen er identificeret til at være tæt forbundet med de kvindelige kønsorganer.

Og jo oftere klitoris bliver stimuleret, jo mere udviklet bliver det område i hjernen, hvilket har en effekt på størrelsen: Jo mere udviklet, jo større.

Derfor har kvinder med et aktivt sexliv en større hjerne, lyder konklusionen i et nyt studie offentliggjort i Journal of Neuroscience.

Kvinderne i forskningsforsøget fik ifølge New York Post stimuleret deres klitoris, mens deres hjerner blev scannet.

Forskerne spurgte også kvinderne, hvor ofte de havde haft sex i løbet af det seneste år.

Scanninger af kvindernes hjerner viste, at en særlig region i hjernen blev aktiveret, hver gang kvindens underliv blev stimuleret.

Forskerne målte derefter tykkelsen på hjerneregionen og fandt, at den var mere »robust« hos de kvinder i forsøget, der rapporterede, at de ofte havde sex. Hvad »ofte sex« og »aktivt sexliv« dækker over, siger forsøget ikke.

»Vi fandt en sammenhæng mellem hyppigheden af ​​genitalt samleje og tykkelsen af ​​det individuelt kortlagte kønsfelt,« sagde en af undersøgelsens medforfattere, Christine Heim, professor i medicinsk psykologi ved Charite University Hospital i Berlin, til New York Post.

Med andre ord: Jo mere sex, jo større hjerne.

Hjælpe ofre for voldtægt

I forsøget har det ikke været muligt at bekræfte, at regionen i hjernen kan »trænes« større ligesom en muskel, men det er forskernes hypotese, at det må hænge sådan sammen.

Tidligere forsøg har vist, at jo mere dele af hjernen bliver brugt, jo større og mere udviklede bliver de. Det gælder blandt andet for taxachauffører i London, hvis hippocampus er større end hos andre. Der er fundet en sammenhæng mellem størrelsen på hippocampus og navigationserfaring.

Det nye studie afdækker ikke, om størrelsen på hjerneregionen har en direkte gavnlig effekt. Eksempelvis om sexlivet hos kvinder, der dyrker meget sex, er bedre, fordi hjerneregionen er vokset. Der skal flere undersøgelser til, før der kan siges noget om dét.

Men resultaterne kan fremover bruges til at målrette behandlinger til kvinder, der er blevet udsat for seksuel vold eller voldtægt, håber Christine Heim, da studiet har givet en ny indsigt i, hvordan sex – og deraf også seksuelle overgreb – kan påvirke områder i hjernen.