Nyt politisk uvejr trækker op over Spanien

Hvis socialistpartiets græsrødder i dag vælger den »forkerte« kandidat som generalsekretær, kan det vælte regeringen og sende Spanien ud i ny politisk ustabilitet.

Der var ellers redt op til sejr til Susana Diaz ved dagens urafstemning om, hvem der skal lede de spanske socialister, men nu synes den detroniserede generalsekretær Pedro Sanchez at have fundet tilbage i ræset. Vinder han, lugter det af nyvalg. Foto: AFP
Læs mere
Fold sammen

Indtil for nogle uger siden så det ud, som om Spaniens to gamle partier havde reddet stormen af. En regeringskrise af belgiske dimensioner, der varede det meste af 2016, førte i oktober til socialisternes kongemord på deres generalsekretær, Pedro Sánchez, hvorefter den konservative Mariano Rajoy kunne fortsætte som premierminister i stiltiende forståelse med de traditionelle ærkerivaler.

Siden er der blevet ført højrøstet opposition om dagen og indgået diskrete forlig om natten, mens nyliberale Ciudadanos kæmpede for at finde sin plads, og protestpartiet Podemos råbte i ørkenenen på den yderste venstrefløj. Så solidt virkede arrangementet en overgang, at Rajoy kunne føre sig frem på Europas bonede gulve som en garant for stabiliteten på det politisk omskiftelige kontinent.

Meget tyder imidlertid på, at der blot har været tale om relativ stilhed før endnu en storm. Mens en ny bølge af korruptionsskandaler – mere om dem senere – ryster det i forvejen hårdt prøvede regeringsparti, vælger socialisterne i dag ny leder ved en urafstemning. Bliver det den »forkerte«, er samarbejdet mellem de to gamle partier efter al sandsynlighed slut, og i så fald vil vejen til et valg i utide være kort.

Alt er ganske vist timet og tilrettelagt til en sejr for den officielle kandidat, Andalusiens regionalpræsident, Susana Díaz. Alle partiets vigtigste ledere, heriblandt de tidligere premier­ministre José Luis Rodríguez Zapatero og Felipe González, bakker hende op. Men skal man tro meningsmålingerne, er Pedro Sánchez genopstået fra de døde.

De færreste levnede den væltede leder en chance, da han efter at have tabt efterårets magtkamp bebudede, at han ville rejse landet rundt for at samle støtte til et comeback. Men partiledelsen har tilsyneladende undervurderet græsrøddernes vrede over lokumsaftalen med de konservative, der overlader det meste af venstrefløjen til Podemos, og som bliver stadig sværere at leve med, mens det ene skelet efter det andet vælter ud af skabet hos regeringspartiet.

Justitsminister ville lægge låg på

Der er ganske vist ikke noget nyt i, at både enkeltpersoner og partiorganisationer blandt de konservative – ifølge anklagemyndigheden – i årevis har raget til sig, og Rajoy har hidtil udvist en nærmest mirakuløs evne til at overleve skandalerne. Men hans forklaring om, at der blot er tale om enkelte brodne kar, og at regeringen i øvrigt fører an i kampen mod korruption, bliver stadig mere utroværdig.

Eksempelvis har SMSer offentliggjort i forbindelse med sagen mod hovedstadsregionens tidligere præsident Ignacio González afsløret, hvordan justitsminister Rafael Catalá over for den varetægtsfængslede leder udtrykte håb om, at der snart vil blive lagt låg på »alt det her rod«. I den forløbne uge vedtog et flertal uden om regeringen en næse til ministeren og anklagemyndighedens øverste chef, der beskyldes for forsøg på at spænde ben for efterforskningen af de mange korruptionsskandaler.

Senere på sommeren skal Rajoy selv vidne i forbindelse med en af dem. Og selv om han formentlig for lov at gøre det via en videokonference, vil afhøringen endnu en gang give såvel hjemlige som internationale medier lejlighed til at gøre det moralske fallitbo i regeringspartiet op. Intet tyder med andre ord på, at stormen driver over foreløbig, og vælger socialisterne i dag at genindsætte Pedro Sánchez på lederposten, kan den hurtigt vokse til orkanstyrke.

Skulle partiets græsrødder have glemt, hvad der er på spil, sørgede Podemos kort før afstemningen at minde dem om det. Fredag præsenterede det nye venstreparti i parlamentet et mistillidsvotum mod Rajoy, og i går var der indkaldt til demonstration mod regeringen i Madrid under parolen »Hay que echarlos« – »De skal smides ud«. Et forenklet, men også stadig mere populært budskab, som socialisterne næppe har råd til at lade Podemos tage patent på.

Martin Tønner er Berlingskes korrespondent i Sydeuropa.