Nyt om aftale med Taliban: USA vil forlade fem afghanske baser

Nogle af de første officielle oplysninger om en mulig fredsaftale mellem USA og Taliban er mandag annonceret.

USA's udsending, den afghansk-amerikanske Zalmay Khalilzad, leder de amerikanske forhandlinger med Taliban (Arkivfoto). Omar Sobhani/Reuters Fold sammen
Læs mere

Det amerikanske militær er klar til at trække sig fra fem baser i Afghanistan som en del af en længe ventet fredsaftale med Taliban.

Det oplyser USA's udsending Zalmay Khalilzad. Han har i omkring et år stået i spidsen for de amerikanske forhandlinger med bevægelsen.

Khalilzads oplysninger mandag er nogle af de første officielle udmeldinger om indholdet i den mulige fredsaftale mellem de to parter.

»Vi er blevet enige om, at hvis betingelserne bliver opfyldt, så vil vi inden for 135 dage forlade fem af de baser, hvor vi i dag er til stede,« siger Khalilzad til det afghanske medie Tolo News.

Flere af de cirka 13.000 amerikanske soldater, der i øjeblikket befinder sig i Afghanistan, står til at forlade landet efter en potentiel fredsaftale.

USA vil dog opretholde en militær tilstedeværelse i Afghanistan med 8600 soldater - selv efter en fredsaftale. Det meddelte USA's præsident, Donald Trump, i sidste uge ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Donald Trumps administration har et erklæret mål om at reducere den militære tilstedeværelse frem mod præsidentvalget i november 2020.

Men præsidenten har også tidligere sagt, at USA's militær ikke vil forsvinde fuldstændigt fra Afghanistan på trods af en mulig fredsaftale.

»Vi skal have en fortsat tilstedeværelse. Vi vil reducere styrken betragteligt, men vi vil altid være til stede,« siger Trump i et interview med Fox News.

Amerikanske soldater har været udstationeret i Afghanistan siden 2001. Her væltede en USA-ledet offensiv Taliban-bevægelsen.

Det skete umiddelbart efter angrebene i USA den 11. september 2001.

/ritzau/AFP