Nyt mobilspil bruges til værdikamp og kriminalitet

Pokémon tager atter verden med storm. Denne gang i form af et mobilspil, der er så populært, at flere landes servere ikke kan følge med. Men brugerne har gjort Pokémon Go til meget mere end et spil.

En »Pidgey«-Pokémon indtager en Android-skærm. Spillet Pokémon Go er siden fredag blevet rasende populært i USA, Australien og New Zealand. (Foto: Chris Helgren/Reuters) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De kan ikke få armene ned hos Nintendo. Som man kunne læse i tirsdagsavisen, er Nintendo-aktien steget omkring 52 mia. kr. i værdi, siden man i fredags lancerede det nye mobilspil Pokémon Go i USA, Australien og New Zealand.

Spillet, der er den nyeste udgave af den gamle globale landeplage fra 1990erne, går i al enkelhed ud på, ved hjælp af mobilens GPS, at gå rundt i den virkelige verden for at finde Pokémons (pocket monsters, red.), som man i spillet skal træne til at kæmpe mod hinanden på særlige steder kaldet Gyms. Det foregår ved, at telefonen via kameraet viser virkeligheden med et lag af Pokémons over. Når man ser en pokémon på skærmen, skal man ramme den med en såkaldt pokeball, hvorefter den er en del af ens samling

I weekenden var New Yorks Central Park nærmest belejret af mennesker, der koncentreret gik med blikket klinet til mobilskærmen i håbet om at fange flere japanske animé-gladiatorer.

Et virtuelt slag for rettigheder

En ting er, at spillet er blevet så rasende populært, at serverne slet ikke kan følge med, men spillerne er også begyndt at bruge – og nogle gange misbruge – det til helt andre dagsordener.

Således skriver online-magasinet Slate, at en spiller, der kalder sig Pinkrose, har slået et virtuelt slag for LGBT-rettigheder i et Gym, der ligger på samme adresse som den homo-kritiske Westboro baptistkirke (WBC) i Kansas. Pink­rose har nemlig brugt en pokémon, som hun har kaldt LoveIsLove (KærlighedErKærlighed, red.), til at vinde Westboros Gym og sprede et budskab om tolerance over for seksuel mangfoldighed.

Det har fået WBC til at svare igen med deres egen pokémon, der er blevet udstyret med en af kirkens mottoer: »Du skal angre eller gå under.« Håbet er, at den virtuelle kæmper er så tændt af den hellige ild, at den kan vinde det lokale Gym tilbage, så man slipper for mere snak om homorettigheder,

Men også kriminelle har set mulig­hederne i den nye dille. Fire mennesker er blevet anholdt, efter at de brugte spillet til at lokke folk til mennesketomme områder, hvor de kriminelle bevæbnet med pistoler røvede ofrene. I New Zealand har politiet gentagne gange advaret mod spillet, efter at folk er svømmet (med telefonen) midt ud i en sø for at fange Pokémons, ligesom de er stimlet sammen udenfor offentlige toiletter og sågar har henvendt sig i en rockerborg for Hells Angels, der var noget forbløffede, skriver Guardian.

Fandt lig i sø

I den kommende weekend vil flere end 10.000 newzealændere deltage i en af de 21 events, der finder sted over hele landet.

En amerikansk kvindes jagt på nye kæmpere tog en uventet drejning, da hun fandt liget af en mand i en sø, og mange spillere er kommet til skade, fordi de ikke ser sig ordentligt for, når de spiller.

BBC skriver, at spillet både henvender sig til de helt unge, der lærer Pokémon-universet at kende for første gang, og folk, der var unge i 1990erne, og som er glade for at se deres gamle venner på mobilen.

Hvis man har en Android-telefon, kan man allerede nu spille Pokémon Go herhjemme, mens iPhone-folket må vente lidt endnu.