Nyt liv i iranske protester

Den indflydelsesrige politiker Hashemi Rafsanjani støtter nu oppositionen, men det er for sent at vriste magten fra præsident Ahmadinejad, vurderer analytiker.

Irans tidligere præsident Akbar Hashemi Rafsanjani pustede nyt liv i oppositionen, hvor han erklærede Iran i krise og krævede demonstranter frigivet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Reuters

Oppositionen i Iran fik i går en saltvandsindsprøjtning, da den tidligere præsident og indflydelsesrige politiker Akbar Hashemi Rafsanjani erklærede Iran i krise og opfordrede regeringen til at frigive arresterede demonstranter. Rafsanjanis tale fik på ny protester til at blusse op, men ifølge en analytiker vil det næppe lykkes at få afsat præsident Mahmoud Ahmadinejad. Akbar Hashemi Rafsanjani er udlært af afdøde Ayahtollah Khomeini, han er en af Irans mest indflydelsesrige personer.

I går ledede han fredagsbønnen på Teheran Universitet og gav de hårdt prøvede demonstranter ny luft ved at sige, at mange tvivlede på resultatet af sidste måneds præsidentvalg og opfordrede regeringen til at være mere imødekommende.

»Vi er alle medlemmer af en familie. Jeg håber, at vi med denne prædiken kan komme igennem denne hårde periode, som man kan kalde en krise,« sagde Rafsanjani.

Under de voldsomme protester efter præsidentvalget sidste måned luftede Rafsanjani ikke sine holdninger offentligt, men han opfattes som en af oppositionsleder Mir Hossein Mousavis støtter. Mousavi deltog for første gang siden præsidentvalget i fredagsbønnen sammen med titusindvis af mennesker, hvoraf mange bar bannere og armbånd i grønt, den farve Mousavi brugte i valgkampen.

Der er dog også analytikere, der peger på, at Rafsanjani forsøger at køre sig selv i stilling som en potentiel brobygger mellem oppositionen og regeringen. I går blev der især lagt vægt på, at Rafsanjani, som den første fra den politiske elite, betegnede situationen i Iran som en krise, hvilket kan tolkes som et angreb på Ayatollah Ali Khamenei. Rafsanjani opfordrede også regeringen til at frigive de personer, der er anholdt under protesterne.

»I den aktuelle situation er det ikke nødvendigt for os at have en række mennesker i fængsel (...). Vi burde give dem lov til at vende hjem til deres familier,« sagde Rafsanjani.

Løbet er kørt
Ifølge mellemøstanalytikeren Meir Javedanfar er Rafsanjanis mål at stabilisere styret i Iran, men med en mere reformvenlig politik. Derfor forsøger han at holde liv i protesterne og dermed presse Ayatollah Khamenei til indrømmelser.

»Rafsanjani ønsker at holde folk på gaden, indtil Khamenei laver et kompromis. Hvis ikke Khamenei går med til et kompromis, er løbet kørt. Rafsanjani vil stå som en stor taber både politisk og økonomisk,« siger Meir Javedanfar, der er leder af analysehuset Meepas, til Berlingske Tidende.

Han mener ikke, oppositionen kan gøre sig håb om at fravriste Ahmadinejad præsidentposten: »Det er for sent i forhold til Ahmadinejad, det løb er kørt. Men måske kan de få gennemtrumfet, at reform-kræfterne får større indflydelse ved næste parlamentsvalg,« siger Meir Javedanfar.

Der er nu stillingskrig mellem demonstranterne, der skal forsøge at samle kræfter til at fortsætte demonstrationerne, og Ayatollah Khamenei, der vil modsætte sig indrømmelser så længe som muligt.

»Er befolkningen modig nok til at fortsætte, og føler Khamenei sig sikker nok? Hvis demonstrationerne standser i dag, i morgen eller i næste uge, er det slut. Rafsanjani kan holde så mange prædikener, han har lyst til – hvis han ikke får folk på gaden, vil intet ændre sig,« siger Meir Javedanfar.