Nyt fredsmøde skal få ukrainsk våbenhvile tilbage på sporet

Angrebene er ikke standset som aftalt, efter Ukraine og de prorussiske separatister 15. februar blev enige om en våbenhvile. Derfor mødes landene bag aftalen til nyt fredsmøde i Paris tirsdag.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

UKRAINE: Udenrigsministrene fra Frankrig, Tyskland, Rusland og Ukraine skal mødes tirsdag i Paris for at få den aftalte våbenhvile tilbage på sporet efter flere angreb i det østlige Ukraine. Det oplyser en unavngiven fransk diplomat ifølge Reuters.

Otte dage efter at den seneste våbenhvile blev underskrevet, er der fortsat kampe mellem regeringsstyrker og prorussiske separatister i Østukraine, og Kiev har mandag meddelt, at man ikke kan overholde aftalen om at trække tunge våben tilbage fra frontlinjen, så længe oprørerne bliver ved med at angribe de ukrainske soldater.

Det skal tirsdagens møde forsøge at rette op på.

»Det er en opfølgning på Minsk-aftalerne for at sikre, at de gennemføres - såsom tilbagetrækningen af de tunge våben,« siger den franske kilde til Reuters med henvisning til de to tidligere fredsmøder i den hviderussiske hovedstad.

Ved mødet i Minsk 15. februar deltog Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, Francois Hollande, og her lykkedes det at få de stridende parter til at enes om en fredsaftale.

Men den er langtfra blevet overholdt overalt i det krigshærgede Østukraine.

Angela Merkel har tidligere sagt, at nye sanktioner mod Rusland kan komme på tale, hvis fredsaftalen og dens våbenhvile fortsat bliver ignoreret. Vesten beskylder Rusland for at have udstationeret tusindvis af russiske soldater i Østukraine, men det nægter Moskva.