Nyt forsøg på våbenhvile kan sende stærkt signal til USA

Rusland, Tyrkiet og det syriske regime erklærer våbenstilstand i hele Syrien fra midnat mellem torsdag og fredag. Men kampene mod Islamisk Stat og Jabhat Fath al-Sham vil fortsætte

Ruslands præsident Vladimir Putin har forhandlet aftale om våbenstilstand i Syrien med Tyrkiet og Iran. USA har ikke spillet nogen rolle i forhandlingerne. / AFP PHOTO / Natalia KOLESNIKOVA Fold sammen
Læs mere
Foto: NATALIA KOLESNIKOVA

For blot to uger siden rasede slaget om Østaleppo i Syrien. Fra midnat mellem torsdag og fredag starter en landsdækkende våbenstilstand, der - hvis den holder - skal føre til forhandlinger om en politisk løsning på den snart seks år lange krig.

Torsdag offentliggjorde Ruslands præsident Vladimir Putin nyheden om våbenstilstandsaftalen, via en tv-transmitteret pressekonference i Moskva.

»For nogle timer siden blev det rapporteret, at en hændelse som vi ikke kun har ventet længe på, men også arbejdet hårdt for, har fundet sted. Tre dokumenter er blevet skrevet under,« sagde Putin på pressemødet.

Våbenstilstandsaftalen er kommet i stand efter et nylige forhandlinger mellem Iran, Tyrkiet og Rusland.

Sergey Jeleznyak, fra det russiske parlaments komite for internationale relationer betegner over for RIA Novosti, våbenstilstanden som et »vigtigt« skridt.

»Denne beslutning har en strategisk karakter, og i bredt omfang kan den afslutte krisen i Syrien,« siger han.

Det syriske regimes officielle nyhedsbureau Sana, bekræftede i løbet af torsdag nyheden om våbenstilstanden.

I en udtalelse til AFP, bekræfter Syriens Nationale Koalition, der anser sig selv som politisk alternativ til det syriske regime, også våbenstilstanden.

»Den Nationale Koalition udtrykker sin støtte til aftalen og opfordrer alle parter til at overholde den,« siger Ahmed Ramadan til AFP.

Sent torsdag stod det stadig uklart, hvilke grupper våbenstilstanden ikke omfatter. Ifølge syrisk stats-tv omfatter aftalen ikke Islamisk Stat og Jabhat Fath al-Sham, der tidligere hed Jabhat al-Nusra.

Andre kilder siger, at Jabhat Fath al-Sham er omfattet af aftalen, men gruppen har ikke bekræftet dette selvstændigt.

Ifølge Elijah Magnier, korrespondent for det kuwaitiske dagblad al-Rai, har Jabhat Fath al-Sham ingen interesse i at våbenstilstanden skal lykkes.

»Hvis våbenstilstanden holder, vil alle militære midler blive sat ind overfor Jabhat Fath al-Sham,« skriver Elijah Magnier på Twitter.

Han antyder også, at våbenstilstanden i Syrien, er et signal til USA om, at Rusland og Tyrkiet kan klare sig uden amerikansk hjælp til at løse konflikten i Syrien.

Det er den første forsøg på at skabe en våbenstilstand i Syrien siden september 2016. Våbenstilstanden i september blev brudt efter få dage af alle krigens involverede parter.