Nyt asylsystem kræver velvilje fra andre EU-lande

Formålet at »fjerne grundlaget for menneskesmuglere og samtidig lette presset på Europas ydre grænser,« som det hedder i regeringsgrundlaget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det lød ellers meget kontant og som en markant stramning af udlændingepolitikken, da den ny regering mandag annoncerede et asylstop: I fremtiden skal flygtninge ikke kunne søge asyl ved grænsen – hverken den danske eller de andre i EU. Asylbehandlingen skal derimod foregå uden for Europa.

Men de seks linier under overskriften »Et ny asylsystem« i det nye regeringsgrundlag skal dog ikke tages alt for bogstaveligt. For det er en vision med en masse ubekendte, erkender Venstre.

»Det er en vision for, hvad vi gerne vil. Vi har ikke det endelige system på plads, og det rejser en hel masse spørgsmål, som ikke er afklarede,« siger Marcus Knudt, der er Venstres udlændingeordfører.

Et væsentligt udestående er, om Danmark kan få nogle af de andre EU-lande med på ideen, og om man kan finde lande i Afrika og Mellemøsten, der er med på, at asylbehandlingen foregår hos dem. Det er nemlig en forudsætning for, at den ny Venstre-ledede regering vil standse asylbehandlingen ved den danske grænse.

Formålet at »fjerne grundlaget for menneskesmuglere og samtidig lette presset på Europas ydre grænser,« som det hedder i regeringsgrundlaget. Og det er i sig selv ganske sympatisk, mener eksperter og humanitære organisationer. I sin nye bog, »Hvordan løser vi flygtningekrisen?«, argumenterer flygtningeeksperten Thomas Gammeltoft-Hansen faktisk for et nyt internationalt asylsystem, der delvist flugter med udspillet fra den ny regering.

Han er dog som flere andre fagfolk kritisk med hensyn til den ny V-regerings motiver. For som Venstres ordfører understreger, så er formålet at nedbringe antallet af asylansøgere endnu mere, end det allerede er sket, og i så fald bliver det svært, hvis ikke umuligt at finde lande uden for Europa, der vil spille med.

Spørger man Dansk Folkeparti er trekløver-regeringens »vision« ren hokuspokus. Det, der skal til, er, at Danmark sammen med villige EU-partnere kopierer den australske model og afviser flygtninge- og migrantbådene på åbent hav, mener partiet.

Men den løsning kan Europa ikke bare kopiere, understreger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg, der peger på, at EU ikke som Australien har to små stillehavsøer, hvor de afviste båd-flygtningene kan placeres.

»Jeg mener, at alle forslag til håndtering af illegal migration bør diskuteres og overvejes. Tiltag som den nævnte model må dog forventes at være forbundet med en række betydelige politiske, juridiske, økonomiske og praktiske udfordringer, herunder at et tredjeland skal være indstillet på at ville indgå i et sådant arrangement,« fastslår Inger Støjberg i et svar til Folketinget.

I stedet vil regeringen altså »sammen med ligesindede europæiske partnere« satse på asylbehandling i flygtningenes og migranternes egne lande, og det er her, at DF beskylder trekløveret for hokus-pokus.

Det vil ikke give færre, men derimod flere asylansøgere, mener partiet.

»Selvfølgelig får vi flere, når folk ikke længere behøver at begive sig ud på en lang rejse, men kan søge dansk asyl i lokalområdet,« siger partiets udlændingeordfører, Martin Henriksen, og konstaterer, at Venstre tilmed har foretaget en kovending for nu at kunne støtte ideen om at henlægge asylbehandlingen uden for Danmarks grænser.

»Det er en enorm dårlig idé,« sagde Venstre daværende udlændingeordfører, Karsten Lauritzen nemlig sidste år til Berlingske. »Med de nuværende regler ville rigtig mange rent faktisk være berettiget til at få asyl i Danmark og en række

andre europæiske lande. Lidt provokerende tror jeg, at man kunne sige, at en meget stor del, hvis ikke alle, i Eritrea i princippet kunne få

asyl, men det, der forhindrer dem i at søge, er at de skal betale

menneskesmuglere penge, og de udsætter sig selv for fare ved at rejse over Middelhavet. Så laver man et system, som det EU overvejer, vil man virkelig øge presset på Europas grænser,« fastslog V-ordføreren i en kommentar til et forslag fra EU-Kommissionen om netop at flytte asylprocessen uden for EU’s grænser for at lette presset på Europas grænser.

De seks linier i regeringsgrundlaget om »et nyt asylsystem« er da også et kompromis, som Venstre har indgået efter pres fra de to regeringspartnere. De Konservative havde således foretrukket et asylstop kombineret, at Danmark årligt tager imod eksempelvis 5000 kvoteflygtninge fra FNs lejre.

Men det er ikke Venstres kop te.

»Det er fuldstændigt urealistisk. Det kræver, at vi bygger et hegn rundt om hele Danmark, sikrer grænserne med bevæbnede vagter og bliver uvenner med Tyskland,« fastslog Venstres udlændingeordfører, Marcus Knuth, da de Konservative tilbage i august spillede ud med forslaget.

Asylstop og australske løsninger eller ej, så er der imidlertid for indeværende og set med danske briller styr på flygtninge- og migrantstrømmen. Antallet af asylansøgere er det laveste i fem år, og det skyldes situationen i Italien og EU’s flygtningeaftale med Tyrkiet.

I Italien ankommer der for tiden et rekordstort antal afrikanere, men de strander dér, fordi de andre EU-lande ikke er med på en fordeling. Og i Tyrkiet overholder præsident Erdogan sådan nogenlunde aftalen om at holde gummibådene med flygtninge og migranter tilbage. I hvert fald indtil videre.