Nynazister medskyldige i palæstinensisk OL-terror

Nye dokumenter viser, at de palæstinensiske terrorister, der angreb israelske Olympiade-sportsfolk i München i 1972, blev hjulpet af tyske nynazister.

Et palæstinensisk guerillamedlem stikker hovedet ud af bygning 31, hvor de israelske OL-atleter holdt til under de olympiske lege i München. Billedet er taget 5. september 1972, hvor en gidselaktion endte med at koste 11 israelske gidsler livet. Nu viser det sig, at nynazister var med til at planlægge aktionen. Fold sammen
Læs mere
Foto: -
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I september 1972 angreb palæstinensiske terrorister fra PLO-organisationen Sorte September OL-byen i München. De tog et antal israelske sportsfolk til fange, myrdede to af dem og under en senere skudsveksling i lufthavnen blev ni andre israelske idrætsfolk skudt.

Denne tragiske affære blev indledningen til de senere opgør mellem Israel og en række palæstinensiske grupper i både Mellemøsten og Europa. Nye dokumenter, som tidsskriftet Spiegel har fremskaffet, viser, at palæstinenserne blev hjulpet af nynazister.

Allerede den 27. oktober 1972 kunne tysk politi arrestere flere tyskere i hjemmet hos en tidligere medlem af Waffen-SS ved navn Charles Jochheim. De var svært bevæbnede og i en kuffert fandt politiet tre maskingeværer, to pistoler og seks håndgranater.

De  to mænd hed Willi Pohl og Wolfgang Abramowski og de var medlemmer af en nationalsocialistisk gruppe ved navn National-socialistisk Kampgruppe for et Stortyskland. De hævdede, at våbene skulle bruges til at befri en kammerat, der sad i fængsel. men politiet troede ikke på historien.

Blandt de papirer man fandt på de to mænd var et trusselbrev mod en dommer, som var sat til at undersøge München-massakren. Tre af de palæstinensiske terrorister havde overlevet skyderierne og det var denne dommers opgave at føre sag imod dem. I brevet truede Sorte September med at tage hævn, hvis dommeren tillod israelere at deltage i undersøgelsen mod palæstinenserne. Spiegel skriver, at en politirapport dateret 23. juli 1973 konkluderede: "Et yderligere bevis på samarbejdet mellem Pohl og hans gruppe og angrebet på den olympiske by i München er, at maskingeværer og håndgranater var af samme type som den, som palæstinenserne brugte under angrebet."

Terrorangreb i nyt lys

Politirapporten er en del af 2.000 siders dokumenter, som den tyske efterretningstjeneste nu har frigivet efter at Spiegel søgte om aktindsigt. På baggrund af disse nye oplysninger må man, skriver Spiegel, nu se angrebet i 1972 i et nyt lys.

Tidligere regnede man med, at venstreekstremister hjalp Sorte September med logistikken. Man regnede med, at Rote Armee Fraktion (RAF) med Ulrike Meinhof i spidsen var med til at hjælpe palæstinenserne. En anden  tysk revolutionær gruppe ved navn Revolutionære Celler havde også hjulpet, troede man. Men intet i de nye dokumenter tyder på, at disse venstre-radikale grupper hjalp. Og hjælp fra disse grupper var næppe nødvendig, fordi palæstinenserne havde tid og penge nok til at finde lejligheder og forberede det hele grundigt. I et dokument står der direkte, at den tyske efterretningstjeneste ikke har grund til at tro, at venstre-ekstremister hjalp palæstinenserne.

Hjælp fra nynazister

Men sagen stillede sig anderledes med Pohl og Abramowski. Allerede flere måneder før angrebet var politiet i Dortmund opmærksom på nynazisterne og deres samarbejde med palæstinensiske terrorister. Man pegede allerede  før angrebet i september ii en rapport på et samarbejde mellem Willi Pohl og Abu Daoud, der var lederen af Sorte September-angrebe i Münchent.

I dag er Wili Pohl en succesfuld krimiforfatter. Han siger, at han nu tager afstand fra terrorisme og vold og har skrevet flere afsnit til tyske tv-kanaler af diverse krimiserier. Han har accepteret at tale med Spiegel, blot magasinet ikke gengiver hans foto. Pohl var dengang 28 år og kom fra Sovjetunionen. Han dyrkede stærkt anti-israelske holdninger og havde ganske rigtig haft et møde med med Abu Daoud i Dortmund. Efterretningstjenesten var blevet oplyst om dette møde af en privat, men gjorde intet. Det resulterede i, at  Daoud kunne rejse til München og i ro planlægge angrebet på de israelske sportsfolk. Kontakten mellem de to blev skabt af en tysk nynazist, der havde kæmpet sammen med palæstinenserne i Jordan.

Pohl hjælper Daoud

I Dortmund fik Daoud hjælp af Pohl til at købe flere biler og få kontakt med en pasforfalsker, der var en mand ved navn Abramowski, der sad i fængsel.

I dag siger Pohl, at han ikke vidste, at han medvirkede til at forberede angrebet på Olympiade-byen: "Jeg kørte Abu Daoud gennem det meste af Tyskland, hvor han mødte palæstinensiske venner i forskellige byer. I Köln mødtes vi med diplomater i jakkesæt og slips."

Pohl mener, at de var libyske diplomater. I juli forlod Pohl og Abramowski Tyskland og rejste til Libanon. I Beirut udførte Abramowski nu arbejde  for PLO og lavede falske amerikanske og franske pas. Det er endnu uklart, om det var disse pas, der blev benyttet for at skaffe Daouds folk ind i Tyskland. Pohl hævder over for Spiegel, at han først blev klar over, at man forberedte et stort angreb den 24. august - 12 dage før angrebet. PLO-folkene nævnte ikke specifikt De Olympiske Lege, men talte om et stort angreb med fanger.

Angrebet mislykkes

Selv rejste de to tyskere til Wien for at have et alibi under angrebet. Da Pohl på TV så, at aktionen mislykkedes, rejste han tilbage til Beirut og havde møde med PLOs efterretningschef Abu Iyad, som var besluttet på at tage hævn. Iyad ønskede at ramme Tyskland med en række hævnaktioner. Pohl blev senere i Cairo præsenteret for en plan med tyske mål.

Man skulle angribe en række tyske byer og tage nye gidsler. I oktober 1973 rejste Pohl og Abramowski til Madrid for at modtage våben til disse og andre operationer. Dette er oplysninger fra Pohl til Spiegel, som Spiegel skriver, svarer til oplysninger i dokumenterne, man har fået adgang til.

Men før aktionen kunne sættes i gang blev Pohl og Abramowski stukket og arresteret. Det fremgår af politiets dokumenter, at man kunne sætte de to i sammenhæng med palæstinenserne, fordi våbnene stammede fra samme fabrikation.  Det drejede sig om belgiske håndgranater med svensk sprængstof, der var blevet produceret i Saudi Arabien. De palæstinensiske terrorister i München havde brugt nøjagtig de samme håndgranater.

Forbløffende mildhed

Pohl nægter i dag, at det var ham, der skaffede palæstinenserne våben til angrebet og peger på libyske ophavsmænd. De tyske retsmyndigheder behandlede Pohl og Abramowski med forbløffende mildhed. Selv om man havde bevis på planer om kidnapning og meget andet, endte de med en mild tiltale for ulovlig våbenbesiddelse. De fik 26 måneder i fængsel. Blot fire dage efter dommen var Pohl på fri fod. Han flygtede derefter til Beirut. Intet i dokumenterne kan forklare denne milde behandling. Måske frygtede man nye aktioner. Det var nemlig,  hvad der skete med de palæstinensiske terrorister, for en flykapring af PLO fik snart de tre overlevende terrorister på fri fod og de blev modtaget som helte i Libyen.

Spiegels sensationelle oplysninger viser, hvor meget der endnu findes af oplysninger i arkiverne, som offentligheden intet ved om.