Nynazisten der blev jøde

Han betragtede Hitler og Himmler som krigshelte og drømte om et ’racerent’ Tyskland. I dag går 34-årige Yonathan Langer med kippa og studerer jødisk mystik

Foto: JEAN-PAUL PELISSIER

BERLIN: Som teenager fejrede Lutz hvert år Adolf Hitlers fødselsdag og drømte om at rense Tyskland for jøder og »fejlfarver«.

I dag er den 34-årige eks-nazist konverteret til jødedommen og har taget navneforandring til Yonathan Langer. Han har lært sig selv at læse hebraisk og bærer den jødiske kippa med stolthed.

I et interview med Süddeutsche Zeitung står Yonathan Langer nu frem for at fortælle, hvordan han som ung mand blevet suget ind i nynazistiske kredse i Berlin.

Yonathan Langer voksede op i de østberlinske bydele Marzahn og Hohenschönhausen, der i forvejen har et uheldigt ry som hjemsted for adskillige højreekstremister. Da han som 14-årig deltog i en idrætslejr, blev han af ældre kammerater introduceret til nazirock-bands, der spreder udlændinge- og jødefjendske tekster til lyden af vrælende guitarer.

Langsomt blev Lutz del af et nynazistisk ungdomsfællesskab, der i deres fritid så antisemitiske propagandafilm og billeder af udhungrede jøder i KZ-lejre. »Jeg tænkte: ’hvor ser de dog ud«, fortæller Yonathan Langer til Süddeutsche, »så tynde og beskidte, de har ikke fortjent at leve.«

»Jeg sad fast i alt det nazistiske  som i en tunnel«, forklarer Yonathan Langer til Süddeutsche Zeitung »Det var det stærke, det frække, at være anderledes«, forklarer Langer i dag om sin fascination af nazismen.  »Hitler, Himmler og Hess var mine helte. Krigshelte«.

Men hvordan kan det gå til, at en nynazist med voldelige forestillinger lægger fortiden bag sig og endda vælger at konvertere til jødedommen?

Selv fortæller Langer, at han i en drøm så ordet ’kabbalah’ skrevet på en hulevæg. Da han vågnede, søgte han på internettet efter ordets betydning og blev dybt fascineret af jødedommen. På Youtube fandt den unge jødehader frem til interviews med tidligere højreekstremister, der efter kontakt med hjælpeprogrammet ’Exit’ havde forladt den nynazistiske scene.

Efter længere tids overvejelser tog han selv kontakt til lederen af Exit og fandt efter ’smertefulde’ samtaler modet til at bryde med sin omgangskreds.

I dag mødes han en gang om uge han med sine nye trosfæller i Berlin for at studere kabbalah, jødedommens mystiske lære fra 1200-tallet. »Det er meget enkelt, hvordan man får venstre-, højre-ekstremister og islamister til at omvende sig«, siger Langer, der er blevet modtaget med åbne arme i kabbalah-læsegruppen, til Süddeutsche.

»Lad dem tage del i livet. Så forsvinder ekstremismen af sig selv.«

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland