Nyklippet hår skal redde dødsdømte

I sagen mod de to nordmænd, der er dømt til døden i DR-Congo, falder der i dag dom i ankesagen. Nordmændenes advokat satser på ny strategi.

De to dødsdømte nordmænd skal droppe de vildtvoksende hår, når de i dag møder op til deres appelsag, mener deres advokat. Fold sammen
Læs mere
Foto: STR

De er dømt for mordet på deres chauffør. I dag falder der dom i ankesagen mod dem, og de to nordmænd Tjostolv Moland og Joshua French har i samarbejde med deres norske advokat anlagt en ny strategi.

De skal se ordentlige ud, så advokaten kom til DR-Congo med en kuffert fuldt af rent tøj, ordentlige sko, bælter, barbergrej og hårshampoo.

- Min anbefaling er, at de skal klæde sig ordentligt på. Det er meget vigtigt at vise respekt og ikke at ligne to landevejsrøvere, siger advokaten Morten Furuholmen til norske vg.no.

Dødsdømt positivt overrasket

Han har også anbefalet de to at ændre strategi i forhold til den første retssag, hvor de ikke udtalte sig. Det gjorde de i ankesagen.

De to blev dømt for at have dræbt deres congolesiske chauffør og fire andre punkter og modtog fem dødsdomme for det.

Den ene af de to dømte Joshua French vurderer over for vg.no, at det var en god ide at udtale sig i retten:

- Jeg tror, det har gjort et vist indtryk. Jeg fik lang tid til at forklare mig, og jeg må sige, at det var meget positivt, for jeg havde forventet langt flere afbrydelser fra dommere og advokater, siger han:

Syge i fængslet

Men domstolen ønskede ikke at høre alle dele af de tos forklaring:

- Dommeren gik ud fra, at det var os, der har slået vores chauffør ihjel og ville ikke lade mig fortælle, hvordan vi var udsat for røveriforsøg, jagtet på flugt og nærmest slået ihjel. Det ville de ikke snakke om, siger han.

Dommen falder i dag, og bliver de to dødsdømt igen, forventer de, at sagen bliver anket til Højesteret i Kinshaha og håber samtidig, at de så vil blive overført til et fængsel i hovedstaden. Det fængsel, de opholder sig i nu, er særdeles primitivt, og begge har oplevet at blive syge og måtte vente dagevis på lægebesøg og medicin.