Nyfødt baby kom til skade og måtte efterlades i Kabul: Nu bliver familien genforenet i Danmark

Foto: Rasmus Tantholdts Instagram
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et voldsomt drama kulminerer om få timer, når flyet SK-6903 lander i Københavns Lufthavn.

For ombord befinder der sig en bare få dage gammel afghansk pige, som blev efterladt af sin familie midt i et kaos i Kabul.

Babyen blev efterladt fredag tidlig morgen af sin mor og far i Kabul lufthavn midt under de tumultariske forhold, der har fundet sted de seneste mange døgn.

Ifølge flere kilder blev babyen tabt på jorden under en masse tumult. Den lille pige blev dårlig, fik blå læber og skulle tilses af en læge. Familien stod med valget om at bringe de fire andre børn i sikkerhed – eller blive i Kabul med babyen. Den lille afghanske pige blev overtaget af mormoren i lufthavnen og resten af familien måtte flyve afsted, det fortæller både TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt og Politiken.

Foto: Rasmus Tantholdts Instagram.

»Mor og far kom på et dansk Herkules-fly med deres fire øvrige børn, og er nu i Danmark, men de aner ikke, hvornår de skal se deres barn igen. Om de nogensinde skal se barnet igen,« skrev Rasmus Tantholdt i et opslag på Instagram.

Ifølge Politiken er faren til den efterladte pige en tidligere tolk for det danske militær, som af sikkerhedsmæssige årsager tidligere har gået under navnet Hector, men i Politiken onsdag er stået frem med sit rigtige navn, der faktisk er Said. Her forklarer 33-årige Said, der til dagligt var lærer i Afghanistan, om hvordan de måtte tage det umådelige svære valg om at efterlade deres nyfødte datter i Kabul, da hun blev dårlig.

»Hun græd, og hendes læber blev misfarvet. Vi var bange for, at hun ikke ville overleve, så vi ringede til min svigermor, der kom og hentede hende. Efter at jeg kom på listen, bad jeg min svigermor om at komme med vores datter, men Taleban lod ingen komme ind i lufthavnen, så det var umuligt at få fat på hende. På det tidspunkt vidste jeg ikke, hvornår vi ville se vores datter igen.«

Ifølge Said var der ikke noget vand, men til gengæld enorme menneskemængder og udbredt panik. Og det var her, at en mand skubbede så kraftigt til Saids hustru, at deres nyfødte datter faldt til jorden og kom til skade. Nu hvor de er i Danmark føler Said, at familien er i sikkerhed og de kan sove om natten, dog med lyset tændt.

Familien måtte afsted, men den lille afghanske pige endte dog i sikre hænder hos en dansk læge i lufthavnen i Islamabad i Pakistan. Men om familien ville blive genforenet, det vidste man ikke.

Indtil nu.

For den lille pige og bedstemoren blevet evakueret til Islamabad og skal videre med et fly mod København.

Den lille pige skulle i første omgang allerede flyve tirsdag aften og derfor ville lande i Københavns Lufthavn onsdag morgen.

Men ifølge B.T.s oplysninger er flyet af ukendte årsager først fløjet afsted mod København via Dubai onsdag eftermiddag dansk tid.

Herefter vil familien blive genforenet i Københavns Lufthavn tidligst sent onsdag aften, hvor de mødes ude i Københavns Lufthavn, det kan dog vare til langt ude på natten før, at flyet lander i Københavns Lufthavn.

Den resterende familie er nu på er et SAS-fly. Her er babyen og begge bedsteforældre med ombord og babyen kan snart passes af sine forældre igen efter, at de danske læger og sygeplejersker har hun stået for bleskift og madning de sidste to døgn i Islamabad Lufthavn.