Nye uspiselige sejre i republikansk valggyser

Selv om lørdagens amerikanske primærvalg var et mindre af slagsen, viste det, at der stadig er mulighed for mange taktiske spil frem mod især det republikanske konvent i juli.

Den republikanske præsidentkandidat Donald Trump (t.v.) er vel nok den af kandidaterne, som partiledelsen helst ser kørt ud på et sidespor. Til gengæld er han umiddelbart fortsat den af partiets bud på en ny amerikansk præsident, som står stærkest i ræset mod at det endelige valg. Ved lørdagens valg satte den kontroversielle rigmand sig på to Kentucky og Louisiana, mens senator Ted Cruz, som heller ikke ligefrem er partiledelsens darling, fik flest stemmer i Kansas og Maine. Fold sammen
Læs mere

WASHINGTON: Det var et mini-valg i USA i nat. For Republikanernes vedkommende var der fire stater på spil. For Demokraterne tre stater. Og lad os tage Republikanerne først. Donald Trump - den person som den republikanske ledelse forsøger at få sendt ud på et sidespor - vandt i to stater, Kentucky og Louisiana.

Senatoren fra Texas, Ted Cruz, som partiet også ønsker sendt ud i glemslen, vandt i andre to stater, Kansas og Maine. Så det var et tæt løb mellem to kandidater, som partiet mener ikke kan andet end at tabe, hvis en af dem i juli bliver den endelige kandidat, der skal kæmpe mod Demokraternes præsidentkandidat, Hillary Clinton, om Det Hvide Hus.

Den, alle i den republikanske ledelse samles om, senatoren fra Florida Marco Rubio, måtte til gengæld nøjes med en ydmygende tredjeplads alle steder. Og det er spørgsmålet, hvor længe han holder ud. Den fjerde republikanske kandidat, Ohios guvernør John Kasich, kom ind på sidstepladsen - næsten som sædvanlig.

For Demokraterne synes det hele at være mere klart. Clinton bliver efter al sandsynlighed partiets kandidat. For Republikanerne er alt stadig åbent, selv om Trump står meget stærkt. Og det skaber en enorm usikkerhed for en republikansk ledelse, som hverken kan støtte Trump eller Cruz.

Det Republikanske Parti er i krisestemning ved det her valg. Det er ikke  blevet mindre med de her meget lokale valg. For det skaber fortsat ingen afklaring. Trump er på mange måder uspiselig, fordi man ikke mener, at han er republikaner og i øvrigt har splittet partiet ved mange udmeldinger om blandt andet latinoer, kvinder og krigsveteraner. Det betyder, at det er meget svært at samle de vælgergrupper, som partiet har brug for. Cruz er for religiøs til øst- og vestkysten og vil ikke kunne slå Clinton ved det endelige valg, mener partiets ledelse. Så det er et regulært dilemma for partiet.

Der er et oprør mod Trump blandt de gamle i Det Republikanske Parti anført af den tidligere præsidentkandidat og eksguvernør i Massachusetts, Mitt Romney. Han gik i torsdag på talerstolen og kritiserede Trump og sagde, at han »hverken havde temperamentet eller klogskaben« til at være præsident. Selv om han ikke anbefalede nogen andre, så var det et signal til partiets medlemmer om, at kampen internt i partiet bliver hård for at forhindre Trump i at få den endelige nominering.

Strategien går angiveligt ud på, at både Marco Rubio og Kasich skal holde ud lidt endnu for at samle delegerede nok. Og ved konventet skal så de delegerede samle sig om en enkelt person uden om Trump. Hvem det bliver, er der til gengæld slagsmål om.

Foreløbig ser alle frem mod den næste supertirsdag 15. marts, hvor to af de vigtigste stater er på valg foruden en række andre. Kasichs Ohio og Rubios Florida. Hvis de to taber deres egne stater, så menes det, at alt er tabt, og at Trump vinder partiets kandidatur.