Nye uroligheder mellem shiamuslimer i Kerbala

Shiamuslimske grupper på ny i kamp i den hellige by Kerbala. Det skete, mens den militante præst Moqtada al-Sadr bad sin Mahdi-milits indstille sine aktiviteter

Skudvekslinger brød igen ud i den hellige by Kerbala onsdag mellem shiamuslimske grupper. Kampene fandt sted næsten samtidig med, at den irakiske premierminister, Nuri al Maliki, var i byen for at berolige gemytterne efter en blodig tirsdag, hvor flere end 50 mennesker omkom.

Onsdag formiddag meddelte den radikale præst Moqtada al-Sadr, at hans Mahdi-milits, indstiller alle militære aktiviteter i seks måneder. Det gælder også angreb på amerikanske styrker i Irak.

Al-Sadrs ordre om at indstille alle aktiviteter i et halvt år kom som noget af en overraskelse. Men iagttagere siger, at al-Sadrs hensigt er igen at få kontrol over militsen. Den siges af være præget af stadig stærkere undergrupper, som i flere tilfælde har bekæmpet hinanden, og som har ført til, at al-Sadr har mistet den fulde kontrol over gruppen.

Uroen begyndte allerede mandag aften, hvor titusinder var kommet til en årlig pilgrimsfærd til Kerbala. Tirsdag gik det helt galt, da formodede medlemmer af den militante Mahdi-milits kom på kant med byens sikkerhedspoliti, som støtter Iraks shiamuslimsk-dominerede regering.

Der udbrød voldsomme skudvekslinger og væbnede grupper hærgede byens gader. 52 personer blev dræbt.

/ritzau/