Nye trusler får Tyskland til at opruste militært

Forhøjede militærbudgetter vidner om, at Tyskland er klar til at tage øget ansvar på den internationale scene. Mens NATO forventer flere tyske bidrag, er tyske politikere hæmmet af vælgernes modstand mod militærindsatser.

Mange tyskere bryder sig ikke om, at den tyske forsvarsminister Ursula von der Leyen har annonceret planer om udvidelse af Tysklands militær. Her besøger hun styrker i Sydtyskland. Foto: Christof Stache/AFP Fold sammen
Læs mere

BERLIN: Det er en ganske usædvanlig situation, at den tyske forsvarsminister Ursula von der Leyen i maj for første gang siden den kolde krigs afslutning annoncerede planer om en væsentlig styrkelse af det tyske militær.

Den tyske regerings ønske om at udvide de tyske styrker med 7.000 soldater inden 2023, såvel som en væsentlig budgetfor­højelse på 130 milliarder euro til indkøb af nyt materiel, er nemlig blevet modtaget med glæde i vestlige hovedstæder fra Washington til Paris. I modsætning til tidligere tider ønsker europæiske og amerikanske politikere nemlig, at Tyskland spiller en mere fremtrædende rolle i den internationale sikkerhedspolitik.

I Washington har præsident Obama i længere tid opfordret Tyskland til at løfte en militær byrde, der står mål med den tyske globale indflydelse på politiske og økonomiske spørgsmål. Under sit nylige besøg i Hannover udtrykte Barack Obama klare forventninger om, at Tyskland fremover bidrager militært til at sikre NATOs østlige flanke.

Selv om den tyske regerings seneste beslutning dermed flugter med Washing­tons ønsker, vil budgetforhøjelser og en forholdsvis beskeden udvidelse af tropperne dog næppe bringe det tyske NATO-bidrag op på de påkrævede to procent af BNP. Ifølge New York Times nærmer det tyske NATO-bidrag sig blot 1,3 procent af det tyske brutto­nationalprodukt. Derfor tyder meget på, at Washington vil lægge pres Tyskland for at levere yderligere oprustningstiltag.

Nye trusler

På NATO-topmødet i Warzsawa til juli forventes det derfor, at Tyskland vil bekræfte planerne om at udstationere omtrent 1.500 tropper på NATO-baser i Litauen som et beroligende signal til alliancens østlige medlemmer, der ser med skepsis på Ruslands fremfærd i regionen.

Derudover har Tyskland udstationeret fem eurofighter-jets og 180 soldater i Estland. Som det seneste deltog Tyskland i militærøvelsen »Anakonda« i det østlige Polen, hvor 25.000 soldater fra 22 NATO-lande deltog.

Set fra regeringskvarteret i Berlin nødvendiggør fremkomsten af nye trusler fra eksempelvis Rusland og Islamisk Stat (IS)ikke blot troppeforøgelser og budgetforhøjelser, men også en overordnet gentænkning af den tilbageholdende rolle, der har kendetegnet tyske militærindsatser i udlandet i efterkrigstiden.

Mens Tysklands allierede i NATO ser positivt på udviklingen i tysk forsvarspolitik, er der nemlig anderledes skepsis i den tyske befolkning, hvor modstanden mod udsendelse af tyske soldater til indsats på fremmed jord stikker dybt.

I de seneste år har den tyske befolkning bakket op om deltagelsen af tyske soldater i internationale troppeindsatser i blandt andet Mali og i kampen mod IS.

Ikke desto mindre er der anderledes skepsis, når det drejer sig om Tysklands nærområder.

I en nylig undersøgelse foretaget af PEW svarer 55 procent af de adspurgte tyskere nej til spørgsmålet om, hvorvidt Tyskland skal reagere militært, hvis Rusland påbegynder militære konflikter med en af Tysklands NATO-nabostater.