Nye skælv ryster Italien

De overlevende i L’Aquila er plaget af nye skælv og dårligt vejr. I nat ramte flere rystelser det katastroferamte område.

Foto: Andreas Solaro / AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere rystelser ramte i nat den i forvejen hårdt prøvede befolkning i den italienske bjergregion Abruzzzo. Det største nåede 4,9 på richter-skalaen med epicenter omkring hovedbyen L’Aquila, som for en uge siden blev voldsomt hærget af et skælv på 6,3 richter og en række kraftige efterskælv.

Ingen kom noget fysisk til ved de nye rystelser, men den usikre undergrund er en stadig plage for de tusindvis af borgere i de interimistiske teltbyer, som oveni er plaget af dårligt vejr med kulde og regn. Mange af teltene blev rejst i hast på den bare jord, og det betyder, at teltpladserne nu er blevet forvandlet til et ælte, som gør det til en udfordring selv at bevæge sig på toilettet, rapporterer italienske medier.

I mellemtiden er de italienske myndigheder gået i gang med registreringen af skaderne på bygningerne. Indtil nu er godt tusind huse besigtiget, og indtil nu er 30 pct. af dem så ødelagte, at deres ejere er blevet forment adgang til dem.

Mafiaen infiltrer genopbygning
Samtidig er startet en debat i italienske medier om, hvordan man forhindrer italienske mafia-organisationer i at lægge hånd på det store genopbygningsarbejde, der venter.

Særligt den napolitanske mafia, camorraen, har interesser i entreprenør-virksomhed i hele Italien, og Abruzzo er en region, som for nylig har oplevet store korruptionsskandaler i det politiske system. En yderst uheldig cocktail i en situation som denne.

Forfatteren Roberto Saviano, som har viet sin karriere til kampen mod camorraen, har sammen med sin eskorte af livvagter besøgt det jordskælvshærgede område og opfordret til, at døren bliver holdt lukket for mafiaen og dens virksomheder.

- Indtil videre har L’Aquila ikke oplevet stor infiltration. Men kun fordi her ikke var udsigt til at gøre store forretninger. Men nu er byen blevet en guldgrube, advarer Roberto Saviano i en artikel i dagbladet La Repubblica, hvor forfatteren også ironiserer over, at en store del af Italiens værste mafia-bosser sidder fængslet netop i L’Aquilas fængsel, men at netop denne bygning slap nådigt fra jordskælvet.

I alt døde 294 ved jordrystelserne i sidste uge, og 1.600 blev såret, heraf 200 alvorligt. Antallet er hjemløse er opgjort til 40.000.