Nye sammenstød i Tunesien efter journalists selvbrænding

For anden dag i træk er der sammenstød i fattig by efter selvbrænding. Fagforening overvejer generalstrejke.

Politiet skyder med tåregas mod demonstranter i den tunesiske by Kasserine, efter journalisten Abderrak Zorgui har sat ild til sig selv i protest mod fattigdom og korruption. Hatem Salhi/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tunis. For anden dag i træk skyder politiet i Tunesien med tåregas mod demonstranter i den vestlige by Kasserine. Det skete, efter en journalist, der har taget sit eget liv i protest mod leveforholdene, blev begravet i byen tirsdag.

Det er en udvikling, der bekymrer myndighederne.

Den 32-årige journalist Abderrak Zorgui lagde en video ud på de sociale medier, inden han mandag satte ild til sig selv. I videoen beskrev han sin desperation og opfordrede til at gøre oprør.

Han udtrykte sin frustration over den store arbejdsløshed, korruption og de mange uindfriede løfter fra det arabiske forår i Tunesien i 2011.

- Til Kasserines sønner, som ikke har midler nok til at klare sig, vil jeg i dag starte en revolution. Jeg vil sætte ild til mig selv, siger han i sin video.

Journalisternes fagforening i Tunesien mener, at Zorguis skæbne viser "den mangel på håb", som mange borgere har. Fagforeningen siger, at den overvejer at organisere en generalstrejke.

Under tirsdagens sammenstød i Kasserine er seks politifolk blevet kvæstet, mens ni demonstranter er anholdt.

Byens myndigheder fortalte tidligere, at Zorgui døde af sine brandsår, kort efter han var bragt til et hospital juleaftensdag.

Det fik øjeblikkeligt mange folk på gaden i Kasserine for at protestere. Det udviklede sig til voldelige sammenstød med politiet.

Der blev i løbet af aftenen affyret tåregas for at sprede demonstranterne, som havde blokeret veje og kastet med sten mod betjentene.

Det var en lignende selvbrænding, der i 2011 førte til en opstand mod det diktatoriske regime i Tunesien og var startskuddet til det arabiske forår i hele regionen.

Dengang var det en gadesælger i Sidi Bouzid lige øst for Kasserine, der i protest mod fattigdom og korruption satte ild til sig selv.

De to byer er berygtet for at have meget stor arbejdsløshed og mange fattige.

Opstanden i 2011 førte til frie valg i Tunesien. De nye protester er rettet mod den folkevalgte regering.

/ritzau/AFP