Nye regler til norske hundeejere: Luft din hund tre gange om dagen

Norske hunde- og katteejere har fået nye retningslinjer for, hvordan de skal behandle deres kæledyr. Hunde skal luftes tre gange om dagen, og det er blevet forbudt at løfte en kat i nakkeskinnet. (Arkivfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: Camilla Rønde
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nordmænd med hunde eller katte i hjemmet skal nu til at oppe sig. Den norske pendant til Fødevarestyrelsen, Mattilsynet, har nemlig lavet en vejledning til hunde- og katteejere, hvor der sort på hvidt står, hvordan de skal behandle deres kæledyr.

I de nye retningslinjer fra Mattilsynet, kan dyrevennerne læse, hvor længe deres hund må være alene hjemme, hvor mange gange vuffen skal luftes, og hvordan de skal løfte deres kat.

Med hensyn til misserne er den største nyhed, at det nu bliver forbudt at løfte dyrene i nakkeskindet.

»Vi har nu lavet en vejledning med krav, som beskriver en nedre grænse for, hvordan hunde og katte i Norge skal have det, så de bliver behandlet i overensstemmelse med dyrevelfærdsloven. Vi håber, at disse grænser kan hjælpe vores tilsynspersonale med at tolke loven bedre. Ud over at sikre dyrene bedre velfærd, får ejerne nu mere viden,« siger assisterende tilsynsdirektør i Mattilsynet, Ole Fjetland, til den norske avis VG.

Fjetland forklarer til avisen, at hunde- og katteejere i yderste konsekvens risikerer en bøde eller i værste fald en politianmeldelse, hvis Mattilsynet får kendskab til forhold, der ikke er i orden.

Først og fremmest skal retningslinjerne dog ses som en husker til katte- og hundejere, så de bliver mere opmærksomme på, hvordan de skal behandle deres kæledyr, understreger han.

»Vi håber, at det her kan være en øjenåbner til folk og minde dem om, hvilken behandling dyr egentlig skal have. Vi tror også, at vejledningen kan bidrage til at fjerne gamle normer og myter.«

»Nu har vi ny videnskab, som viser, hvordan dyr faktisk skal behandles. For eksempel, at en kat ikke skal løftes i nakkeskindet. Det gør ondt på katten, og bør ikke ske. Selv om nogle stadig er af den opfattelse, at det er i orden,« siger Ole Fjetland til VG.

Uddrag fra vejledning fra det norske Mattilsynet:

Sådan skal norske katte have det:
* Følg op på sygdom og skader
* Undgå manglende vaccination
* Undgå manglende beskyttelse mod vejr og vind
* Efterlad ikke katten alene hjemme, når du rejser væk. Rejs ikke fra katten i sommerferien
* Sørg for fødselskontrol
* Undgå fejlernæring
* Undgå slag, spark eller løft i nakkeskindet/pels eller hale
* Undgå for alange ophold i bur

Sådan skal norske hunde have det:
* Følg op på sygdom og skade
* Sørg for vaccination
* Beskyt din hund mod vejr og vind
* Efterlad ikke hunden alene hjemme, mens du rejser bort
* Undgå fejlernæring
* Undgå for lidt socialisering og aktivering. Hunden skal aktiveres, så det passer til racen
* Undgå ophold på et for lille område. Det sted, hvor hunden opholder sig, skal mindst være så stort, at hunden kan stå oprejst, bevæge sig rundt og ligge naturligt og strække sig. Der skal altid være vandskål
* Hunden skal motioneres og aktiveres dagligt. Hunden skal luftes mindst tre gange dagligt for at gøre sig ren
* Sørg for god og tilstrækkelig menneskelig kontakt