Nye oversvømmelser truer Kina

Kina står over for de værste oversvømmelser i årtier, hvis ikke regnen snart stopper, siger myndighederne. Store områder omkring floden Yangtze er oversvømmet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kinas regering advarer om nye voldsomme oversvømmelser og sætter myndighederne i alarmberedskab langs Yangtze, der er landets største flod.

Ugers voldsom regn har allerede ført til omfattende oversvømmelser i adskillige provinser i centrale dele af Kina, men mange andre områder er også truet. Søer, floder og vandløb har den højeste vandstand målt i årtier.

Hidtil er flere end 1000 mennesker omkommet under uvejret i år.

Mest truet er områder før og efter vandkraftværket De Tre Kløfter ved Yangtzefloden. Vandkraftanlægget er verdens største.

Fredag målte myndighederne den hidtil højeste vandstand i det kæmpe reservoir, der ligger før De Tre Kløfter. Vandstanden i reservoiret er 159 meter, og aflastningsrørledninger omkring kraftværket arbejder på maksimum.

- Situationen er flere steder yderst alvorlig og livstruende, hedder det i en erklæring fra lokalregeringen i provinsen Jiangxi.

Dæmningen ved De Tre Kløfter fungerer dels som vandkraftværk, dels som en barriere mod oversvømmelser ned langs Yangtze.

Men i takt med den stigende vandstand står myndighederne over for det problem, at de på en gang skal holde vandstanden i reservoiret på et ikke faretruende niveau uden at skabe oversvømmelser længere nede langs Yangtze, hvor vandstanden allerede er faretruende høj.

Oversvømmelserne i sommer har skabt frygt for en katastrofe magen til den, der i 1998 kostede flere end 4000 mennesker livet og gjorde 18 millioner mennesker hjemløse.

/ritzau/AFP